Sanirana lijeva strana trotoara u ulicama Kovači i Ploča

Završen je projekat sanacije oštećene lijeve strane trotoara u ulicama Kovači i Ploča, što je jedan od brojnih projekata koji imaju za cilj poboljšanje saobraćajne infrastrukture i stvaranje boljih i kvalitetnijih uslova života stanovnika ove mjesne zajednice.

Ovaj projekat se odvijao u nekoliko faza: prvo je saniran dio trotoara u ulici Kovači od broja 33 do broja 59, ukupne dužine 170 metara, a potom u ulici Ploča kod brojeva 21, 23 i 25 – do skretanja u ulicu Saburina, u dužini od oko 80 metara.

Riječ je o djelimičnoj sanaciji kamenih oblutaka kojom je vraćen stari sjaj, ali i funkcionalnost ovoj kaldrmi u jednom od najljepših, ali i najprometnijih dijelova naše općine“, navedeno je u saopćenju Općine.

Projektom se radila sanacija kaldrmisanih trotoara, tačnije ručno uklanjanje stare kaldrme, izgradnja betonske podloge na koju se ugrađuje postojeći neoštećeni kamen, kao i novi na mjestima gdje je nedostajao.

Ukupna cijena ovih radova iznosila je 35.000 KM, a finansirani su iz budžeta Općine Stari Grad za 2021. godinu.

Iz Općine ističu da su prethodnih godina je realizovani brojne i značajni infrastrukturni projekti na Kovačima.

Podsjećaju da je 2019. godine na ovom lokalitetu je realizovan veliki projekat rekonstrukcije kompletne ulice Kovači, od Podkovača (od Čekrekčijine džamije), preko platoa Kovači, ulice Ploča sve do spoja sa ulicom Mustafe Dovadžije. Osim toga, na Kovačima je 2019. godine urađena i potpuno nova kaldrma u ulici Nadmlini, te saniran kaldrmisani trotoar u ulici Jekovac.

Prošle godine urađena je sanacija dijela ulice Mišćina, kao i ulica Halilbašića i Očaktanum u okviru zajedničkog projekta Općine Stari Grad i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.