Na snazi potpuna obustava saobraćaja u ulici Hamdije Kreševljakovića

Trenutno je na snazi potpuna obustava saobraćaja na okretnici Trg Austrije (u blizini Amko komerca) zbog rekonstrukcije ulice Hamdije Kreševljakovića u Starom Gradu.

U toku izvođenja  radova u ovom dijelu , na snazi će biti potpuna obustava saobraćaja, u skladu sa odobrenjem nadležnog ministarstva, navodi se u saopštenju Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad.

Naime,  pojavilo se oštećenje armirano-betonske stropne ploče na okretnici Trg Austrije (u blizini Amko komerca), nakon čega je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo izradila je tehničko rješenje koje je odobreno od nadzornog organa, te su po hitnom postupku pokrenuti radovi. Oštećena ploča je uklonjena i izvršeno njeno betoniranje, te izvršen atest ugrađenog betona (kontrola kvalitete) čiji se rezultati uskoro očekuju, potvrđeno je iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad.

Kako bi se ubuduće izbjegle ovakve pojave, ali i kvalitetno obnovila infrastruktura na pomenutom dijelu, izvršeno je ispitivanje kompletnog terena.

Tada je ustanovljeno da debljina armirano-betonske stropne ploče iznad Bistričkog potoka nije adekvatna i iznosi svega 10-ak cm na dijelu trolejbuskog stajališta, kao i dijelu ulice Hamdije Kreševljakovića.

Zaključeno je da je neophodna sanacija kako bi se osiguralo dugoročno rješenje. Pretpostavlja se da je do oštećenja ploče došlo usljed dugogišnje eksploatacije saobraćajnice, naročito zbog teretnih motornih vozila, ali i zbog činjenice da se sanacija Bistričkog potoka na predmetnom lokalitetu nije radila nekoliko decenija.

Planirano je da se sanira armirano-betonska stropna ploča na dijelu trolejbuskog stajališta cca 20-ak metara. Na ovom dijelu se neće rušiti ploča nego će se na postojeću stavljati nova armatura, oplata i betonirati dodatna ploča od 25 centimetara debljine.

Uporedo s betoniranjem ploče na ovom dijelu, radit će se zasijecanje asfalta na dijelu saobraćajnice Hamdije Kreševljakovića kako bi se i taj dio ploče/potoka sanirao. U toku izvođenja ovih radova, na snazi će biti potpuna obustava saobraćaja, u skladu sa odobrenjem nadležnog ministarstva.

Ranije je dogovoreno da u rješavanju ovog problema zajedno učestvuju Općina Stari Grad Sarajevo – kao nadležni upravitelj ceste Trg Austrije i Grad Sarajevo – koji je nadležan za upravljanje zasvođenim/zacijevljenim potocima. Općina i Grad zajedno su finansirali sanaciju ploče na prvom dijelu (u blizini Amko komerca) u jednakim omjerima, po 15.000 KM, dok će preostale radove na sanaciji zacijevljenog Bistričkog potoka finansirati Grad Sarajevo.

Inače, rekonstrukcija saobraćajnice Hamdije Kreševljakovića zajednički je projekat Općine Stari Grad i Direkcije za ceste KS. Projekat obuhvata dionicu od Drvenije do Austrijskog trga, ukupne dužine oko 450 metara, kao i trolejbusku okretnicu dužine cca 200 metara, a njegova vrijednost je oko 750.000 KM. Općina Stari Grad u ovom projektu već je finansirala ugradnju nove oborinske kanalizacione mreže vrijednu oko 90.000 KM, dok ostale radove finansira Ministarstvo saobraćaja KS.