Foto: Arhiv

Objavljen spisak “najmoćnijih” pasoša na svijetu, prvi na listi Japan

Londonska firma Henley & Partners, koja se bavi savjetovanjem o državljanstvu i rezidencijalnom statusu, objavila je revidiran spisak “najmoćnijih” pasoša na svijetu, prema kojoj su prvi na listi pasoši Japana i Singapura, jer se s njima može putovati u 192 zemlje svijeta bez vize.

Takozvani Henley Index zasnovan je na podacima Međunarodne asocijacije aviosaobraćaja (IATA), koja od 2006. godine redovno prati najbolje svjetske pasoše, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Rangiranje jačine pasoša mjeri se na osnovu toga u koliko zemalja svijeta se može otputovati bez vize s određenim pasošem.

S obzirom na to da prilikom kreiranja nove liste nisu uzete u obzir privremene restrikcije, vlasnici najmoćnijih pasoša – Japana i Singapura, mogu putovati bez viza u 192 zemlje svijeta.

To je 166 destinacija više nego što mogu Afganistanci, koji su na samom dnu liste i koji mogu ući samo u 26 zemalja bez vize.

Kada su zemlje regije u pitanju, najbolje je rangirana Slovenija, čiji je pasoš na 11. mjestu i čiji građani bez vize mogu putovati u 181 zemlju.

Slijede Hrvatska, čiji se pasoš našao na 18. mjestu, Srbija na 39. mjestu, Sjeverna Makedonija na 47. mjestu, Crna Gora na 48. mjestu, Bosna i Hercegovina na 54. mjestu, a Kosovo na 108. mjestu.

Najnoviji izvještaj Henleyja je pokazatelj da globalni jaz u slobodi putovanja nikada nije bio veći.