Foto: Arhiv

Sud BiH izdao saopćenje o tome zašto neće uhapsiti Fikreta Abdića

Sud BiH danas je izdao saopćenje o tome zašto neće uhapsiti i izručiti Fikreta Abdića, osuđenog ratnog zločinca i trenutnog načelnika Velike Kladuše, kojeg Hrvatska tereti za zloupotrebu položaja, zbog čega je za njim izdata crvena Interpolova potjernica.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Povodom medijskog izvještavanja o potraživanom licu Fikret Abdić, Sud Bosne i Hercegovine izdaje javno saopštenje

SUDIJE DONOSE ODLUKE SAMOSTALNO I U SKLADU SA ZAKONOM

Sud Bosne i Hercegovine je zaprimio akt INTERPOL-a, kojim se Sud obavještava da je Republika Hrvatska raspisala potjernicu za licem Fikret Abdić, zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela u toj zemlji. INTERPOL je svojim aktom sugerisao Sudu da je potraživano lice državljanin Bosne i Hercegovine i, što je pravno relevantno, krivično djelo za koje se lice potražuje je iz 2001. godine. Međudržavni ugovor Bosne i Hercegovine i Hrvatske o izručenju svojih državljana iz 2012. godine ne primjenjuje se na krivična djela iz 2001. godine, a što i sam INTERPOL navodi.

Shodno tome, a na osnovu načela ekonomičnosti, nadležni, dežurni sudija nije naložio privođenje potraživanog lica. Načelo ekonomičnosti i efikasnosti nalaže opravdan utrošak resursa i vremena, pa u ovom slučaju nije bilo potrebe ni razloga za sudskim postupkom, kao ni za proizvođenjem troškova po osnovu tužbi zbog neopravdanog lišavanja slobode.

Izjednačavanje ovog slučaja s drugim esktradicionim predmetima, u nekim medijskim natpisima, netačno je i potpuno pravno neutemeljeno. Činjenično i pravno različiti predmeti logično dovode do različitog postupanja Suda, koje je u svakom slučaju podložno kontroli i nadzoru od strane viših žalbenih instanci.

Uz navedeno, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, niti ima nadležnost za postupanje u ekstradicionim predmetima, niti je donosilac odluke, niti je bio, niti u skladu sa zakonskim ovlastima trebao biti upoznat s predmetom.

Sud Bosne i Hercegovine poziva na tačnost i doličnost u medijskom izvještavanju.”