Veliki bod za Želju u gostima u Banjoj Luci: Prekinuta pobjednička serija akutelnog prvaka BiH

Borac i Željezničar su podijelili bodove u posljednjem susretu 12. kola m:tel Premijer lige BiH.

Tako je ujedno prekinuta pobjednička serija prvaka, koji je nanizao četiri trijumfa zaredom (uključujući susret Kupa).

Od samog početka je igrao Željo dosta hrabro i bio bolji rival na terenu, te potpuno poveo u 34. minuti preko Petra Boje. U finišu poluvremena uslijedio je pritisak Borca, koji je majstorskim golom krunisao Stojan Vranješ, koji je pogodio za 1:1.

Prvi šut u okvir gola na utakmici uputio je mladi Hamza Gasal. Šutirao je s 20 metara, ali Bojan Pavlović je bez problema uhvatio loptu. Na drugoj strani odmah opasan napad domaćina. Goran Zakarić je proigrao Envera Kulašina, ali on je loše zahvatio loptu prilikom šuta.

U 13. minuti opet Gasal prijeti. Ovaj put je sjajno prošao nekoliko protivničkih igrača, ali je njegov udarac s 20 metara ovaj put otišao malo pored gola.

Odlično je stajao Željo na terenu na startu utakmice, pa je u 19. minuti opet zaprijetio favorizovanom domaćinu. Crnčević je prošao po desnoj strani, ali je na kraju izblokiran njegov šut sa svega 7-8 metara.

Sredinom prvog dijela je Bruno Zdunić dobio jak udarac laktom u potiljak od strane Aleksandra Vojnovića, te je ostao bez svijesti. Nekoliko minuta mu se ukazivala pomoć, ali morao je napustiti teren i Tomislav Ivković je na teren umjesto njega poslao Samira Bekrića.

Od 34. minute je Željezničar u vodstvu! Sjajan solo-prodor tada je napravio Sedad Subašić, potom šutirao, a loptu odbija golman Pavlović. Na pravom mjestu se našao Bojo, koji šalje loptu u gol za 0:1!

Pet minuta poslije je Željo mogao i do drugog gola, ali prečka je bila saveznik Borca. Nedim Mekić je šutirao sa ivice kaznenog prostora i zatresao okvir gola. U finišu prvog poluvremena Borac pravi veliki pritisak, koji je krunisan majstorskim pogotkom Vranješa za 1:1.

Početkom drugog poluvremena Subašić je u dobroj situaciji, ali šutira pored gola Borca. Zatim je uslijedilo nekoliko veoma dobrih prilika za domaće, ali Vranješ, Moraitis i rezervista Lukić nisu imali dovoljno koncentracije da poentiraju u čistim šansama.

Zatim je zaprijetio Mekić šutem sa 18 metara, ali Pavlović je bio siguran, a isti igrač je nekoliko minuta kasnije šutirao preko gola.

U samom finišu susreta Banjalučani su imali još poluprilika, ali odbrana Željezničara je bila na visini zadatka tako da se rezultat nije promijenio, prenosi Sport Centar.