Foto: Arhiv

Viši sud u Beogradu produžio pritvor Edinu Vranju za još mjesec dana

Viši sud u Beogradu produžio je pritvor Edinu Vranju za još mjesec dana, potvrdila je za N1 njegova pravna zastupnica Jesenka Rešidović.

Tužilaštvo za ratne zločine je, kako kaže Rešidović, jutros predalo zahtjev za produženje pritvora i njegov branilac iz Srbije Boris Zorko nije bio obaviješten pa se nije imao priliku ni izjasniti.

O tom prijedlogu branilac nije obaviješten i nije imao mogućnost izjašnjena na isti. Smatramo da je to ograničavanje na slobodu i da je branilac trebao imati mogućnost izjašnjenja. U svakom slučaju branilac će uložiti žalbu”, rekla je Rešidović.

Vranj je 14.9. ove godine uhapšen na graničnom prijelazu Uvac. Osumnjičen je za ratne zločine počinjene u Goraždu tokom 1993. i 1994. godine.

Pritvor mu je produžen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći, a shodno članu 211 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku Srbije.

Osumnjičenom Edinu Vranju se stavlja na teret izvršenje krivičnog djela “ratni zločin protiv ratnog zarobljeništva u saizvršilaštvu iz člana 144 KZ SRJ u vezi sa članom 22 KZ SRJ”.