Šefik Džaferović u ulozi svjedoka: Niko nije utjecao na odluku pri izboru Džananovića

Na suđenju zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, kao svjedok Odbrane Amira Zukića iskaz je dao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i kadrovske komisije Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, koji je kazao da je Esed Džananović bio najbolji od predloženih kandidata za jednu od pozicija u “Elektroprivredi BiH”.

Na pitanje Senke Nožica, braniteljice Amira Zukića, da li je uticao na imenovanje Džananovića na mjesto izvršnog direktora Javnog preduzeća (JP) “Elektroprivreda BiH”, Džaferović je rekao da je kadrovska komisija SDA razmatrala prijedloge za imenovanje generalnog i pet izvršnih direktora ove kompanije, koje su im ranije uputile kadrovske organizacije stranke sa nižih nivoa.

Komisija od sedam članova jednoglasno je odlučila da je Džananović najbolji od predloženih kandidata”, kazao je Džaferović i dodao kako je glavna kadrovska komisija SDA bila zadužena za imenovanje direktora u direkcijama, te da niko nije uticao na njihove odluke.

Amir Zukić, koji je u to vrijeme bio generalni sekretar SDA, nikada od mene nije ništa tražio, niti je pokušao uticati da izaberemo nekoga na određenu funkciju”, rekao je Džaferović, piše Detektor.

Vasvija Vidović, advokatica Eseda Džananovića, pitala je Džaferovića da li je njen branjenik, koji je bio član Glavnog odbora SDA, mogao uticati na Amira Zukića da bude izabran na mjesto izvršnog direktora u “Elektroprivredi”.

Svjedok je kazao da nije bilo potrebe za tim, jer je kod izbora Džananovića prevladala stručnost i profesionalnost.

Na ove okolnosti su svjedočili i Abid Jusić, član kadrovske komisije Opštinskog odbora SDA Centar, i Adnan Efendić, predsjednik kadrovske komsije Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Jusić je rekao da je Džananović predložen kao kandidat iz Opštinske organizacije Centar, ali da Amir Zukić niti bilo ko drugi od njih nije tražio da predlože isključivo njega.

Radilo se o jednoglasnom prijedlogu. Mi smo samo utvrdili prijedlog i uputili ga u daljnju proceduru”, kazao je Jusić.

Predsjednik kantonalne kadrovske komisije SDA Adnan Efendić je rekao da su provjerili biografije svih kandidata i proslijedili ih u daljnju proceduru.

Amir Zukić, Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović i Asim Sarajlić su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Osim toga, Amir Zukić se tereti i za nedozvoljeno posjedovanje i korištenje oružja.

Kao svjedok Odbrane je saslušan i Pero Šarenac. On je istakao kako je dugo godina radio s Amirovim ocem Bajrom u hotelu “Evropa”. Ispričao je kako je Amirov otac 1991. godine dobio pištolj marke Beretta od tadašnjeg direktora hotela.

Radilo se o pojačanju obezbjeđenja hotela, s obzirom da znamo šta se dešavalo u tom periodu”, kazao je Šarenac.

Na današnjem ročištu je saslušan svjedok, rođak Amira Zukića, Salih Karić, koji je rekao kako je optuženi često dolazio u kuću gdje su mu živjeli roditelji, ali da ga nije vidio otkako su oni umrli.

Suđenje će biti nastavljeno 18. oktobra.