Željko Komšić: Dodik je harmonikom sebe ponizio, opasniji od njega su loše završili

Sjednica Predsjedništva BiH održana danas ostala je u sjeni izrugivanja ove institucije i svih građana BiH od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je doveo harmonikaša da mu zasvira.

O ovome svoj stav je iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Harmonikaš je nepotrebna i besmislena provokacija. Razmišljali smo dugo je li to provokacija u smislu da se traži incident koji bi mogao otići u nepredviđenom pravcu. Niko ne može sve što hoće raditi. Bilo je mnogo opasnijih likova od Dodika, koji su mislili da mogu šta hoće, a po historiji se zna kako su završili. Ovo je provokativan potez“, istakao je Komšić.

Predsjedavajući Komšić se izvinio novinarima jer je zabranio ulazak kamera u Predsjedništvo BiH. Kaže da je to učinio u cilju zaštite institucije koju predstavlja.

Lako je glumiti mangupa, ali posljedice tog mangupluka mogu biti loše”, naveo je Komšić.

Istakao je kako su tražili od Službe unutrašnjeg osiguranja da se izajsne o tome i na pitanje ko je unio harmoniku, kazali su da je to učinio čovjek koji se predstavio kao “Dodikov savjetnik”.

Tražili smo izvještaj sekretara da nam kaže kako je do toga došlo. Znate šta bih ja sve uradio u određenom raspoloženju? Ali uvijek moram imati u glavi gdje sam, ko sam, šta radim i kakve posljedice to može imati. Mislim da je Dodik ovim potezom, želeći da pokaže ‘šta’, samo sebe na neki način ponizio. To je stvar njegovog izbora, naša je obaveza da ne dozvolimo ponižavanje institucija”, rekao je Komšić.

Komentirajući ispijanje alkohola tokom radnog vremena, kazao je kako radno-pravni statusi i disciplinske mjere nisu u njegovoj nadležnosti već gospodina Dodika za njegov kabinet.

Kod mene, a znam i kod g. Džaferovića alkohol na radnom mjestu nije dozvoljen. Harmonikaš je po meni nepotrebna i besmislena provokacija. Ako nastavi s tom praksom, postoji način kako da to riješimo”, rekao je Komšić.