Adnan Delić: Neće uspjeti onima koji od EXPO-a žele napraviti aferu, nije potpisan ugovor s marketinškom agencijom

U toku rasprave o rebalansu Budžeta KS za 2021. godinu zastupnica Jasmina Bišćević-Tokić (SDA) postavila je nekoliko pitanja oko učešća KS na sajmu EXPO u Dubaiju.

Tražila je odgovor s kojom agencijom je potpisan ugovor, koliko je trajao javni poziv, zašto je plaćeno 4,2 miliona KM, zašto je predviđeno 20 osoba da putuje u Dubai kada je u prijedlogu troškovnika Vijeća ministara BiH bilo predviđeno osam osoba.

Također je pitala kako je potpisan ugovor 24. oktobra, a rebalans kojim je predviđen novac još nije usvojen s obzirom da danas raspravljaju.

Na ova pitanja odgovorio je ministar privrede Adnan Delić (NIP) koji nije krio ljutnju zbog, kako je rekao, pokušaja pravljenja afere.

On je kazao kako je Vlada KS zadužila Ministarstvo privrede i njega kao ministra da realizuje ovaj projekat i omogući učešće KS odnosno privrednicima iz BiH na EXPO-u.

Imam osjećaj da sam ja ministar u NSRS i da odgovaram na neke optužbe“, kazao je Delić.

Delić je istakao da je iz tekuće rezerve izdvojen novac 2,6 miliona KM za obaveze u 2021. godini (uz uključeni rebalans), a u budžetu za 2022. godine 2 miliona KM.

Vlada KS odobrila je ta sredstva. 1.150.000 KM iz tekuće rezerve za organizaciju privrednih sajmova“, kazao je i taj novac je već uplaćen.

On je pojasnio da je od Ureda za borbu protiv korupcije zatražena lista eksperata za javne nabavke i njihovih zamjenskih članova te da je Ministarstvo privrede 13. oktobra kreiralo Komisiju za operativno predstavljanje i pregovarački postupak gdje je bilo sedam eksperata iz oblasti javnih nabavki.

Na pitanje zašto je poziv bio otvoren jedan dan i da li su se mogle prijaviti druge agencije, Delić je kazao da se ugovor mogao dodijeliti samo određenom dobavljaču.

On je negirao da je potpisan ugovor sa marketinškom agencijom već organizatorom.

Na Expo ćemo poslati minimalno 50 privrednika jer zaslužuju da predstave BiH i imaju šta da ponude. Mi smo se dogovorili da plaćanje bude u četiri rate. Prva rata je već uplaćena na račun organizatora. Obročna plaćanja su dogovorena zbog eventualnih zlouptreba i shodno nastalim obavezama. Mi smo prihvatili ponudu od EXPO-a i mi ne znamo ni za kakvu drugu ponudu“, kazao je Delić.

Za kraj je poručio “svima koji od ovog žele da naprave aferu poručujem neće vam to uspjeti.”

Podsjećamo, Ejub Kučuk je ranije postavio vrlo slično pitanje i kazao da je prema njegovim saznanjima angažovana marketinška agencija čiji su vlasnici iz Sarajeva.

Ejub Kučuk razočaran dodijeljivanjem posla promovisanja “EXPO 2020”: Da li ćemo četiri i po miliona baciti kroz prozor