Ejub Kučuk razočaran dodijeljivanjem posla promovisanja “EXPO 2020”: Da li ćemo četiri i po miliona baciti kroz prozor

Ejub Kučuk oglasio se danas na svojoj Facebook stranici povodom vijesti da će Vlada Kanton Sarajevo potrošiti više od četiri miliona KM na EXPO 202o u Dubaiju.

Kako je naveo, prema njegovim saznanjima posao se dodjeljuje putem pregovaračkog postupka reklamnoj agenciji čiji su vlasnici iz Sarajeva.

To znači da nema tendera, da kriterij nije najniža cijena, nego onoliko koliko dobavljač ocijeni. To isto tako znači da niti jedan stručnjak iz oblasti turizma, marketinga, digitalne promocije, video produkcije, zakupa medija, event menadžmenta i raznih drugih oblasti, a koji nije uposlen u toj reklamnoj agenciji, neće moći učestvovati u kreiranju promocije za koju je izdvojen najveći iznos novca od kako postoji nezavisna BiH i reklamna industrija BiH“, napisao je Kučuk.

Dodaje da to također znači da niko na tržištu nije bio obavješten da se priprema takav projekat i da će se ugovor potpisati sa privatnom reklamnom agencijom.

Navodi i da bi možda još neka agencija pronašla način da omogući učešće na EXPO za manje novca.

Postavio je i nekoliko pitanja na koje još niko nije dobio odgovore.

EXPO Dubai je manifestacija koja traje od 01.10.2021. do 31.03.2022. godine, što znači da je već prošlo mjesec dana od početka, Kanton Sarajevo je potpisao ugovor i izdvojio sredstva, a porezni obveznici još ne znaju:

1. Šta će se sve promovirati, ko to određuje, po kojoj metodologiji, ko je izradio sve te projekte po kojim se određuje promocija?

2. Koje firme, industrije, potencijali i destinacije će se promovirati i ko to određuje? Ako su već odobrene, ko je i po kojoj metodologiji to odredio?

3. Šta će se sve producirati, za koga, po kojim projektnim zadacima, za koji novac, ko će to kontrolisati i ko to određuje? Ko odgovara za kvalitet, cijene po kojim se radi, kako se prate troškovi….

4. Na koji način se mjeri uspjeh, koje metrike se koriste, ko to kontroliše, koja su očekivanja od promocije i šta će biti ako se to ne postigne?

5. Šta ako se ne producira sve, ako promocija nije dobro targetirana, ako se klikovi i impresije u digitalnoj promociji preplate ili ako se kupi da pojeftino Indijci naklikaju, a nama se skupo naplati?

6. Da li je Vlada KS razmišljala o bilo kojoj drugoj promociji za 4 miliona KM i da li je uradila studiju izvodljivosti kako bi utvrdila na koji način bi se postigli veći rezultati, koji projekat bi doveo više investitora i turista u BiH“, pita se Kučuk.

Dodaje da ima još mnogo pitanja, ali nadam se da će bar na ova neko odgovoriti pa da krenemo dalje.

Napominje i da ne govori da su ovo mutne radnje, te da je “više uvjerenja da je urađeno nabrzinu i bez razmišljanja“.

Ako je i tako, čuvajte se ministri i premijeru. Mnoge vlasti su pale zbog manjih iznosa koji su netransparentno utrošeni u marketing, mnogo je moćnika završilo iza rešetaka. Nije svaki marketing dobar. Bolje je ne oglašavati se nikako, nego to raditi bez plana, načina praćenja očekivanih rezultata i netransparentno. Najgore je u današnje vrijeme bacati pare kroz prozor“.