Bakir Izetbegović: Mjesečno dajem najmanje trećinu svoje plaće

Zamjenik predsjedavajućeg Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kazao je da mjesečno “daje” najmanje jednu trećinu svoje plaće.

Lider SDA jučer je upitan o troškovima u prethodnom periodu kada zbog blokade predstavnika iz Republike Srpske Dom naroda nije zasjedao.

On je kazao kako misli da troškovi nisu “u fulu”, da se manje troši, jer ima manje materijalnih troškova, putovanja i slično, “a plaće su takve kakve jesu“.

Ja mislim da to nije u redu, primati takve plaće i nikada nisam ni primio takvu plaću. Šta i koliko od nje dajem, to neću govoriti konkretno, najmanje jednu trećinu“, naveo je Izetbegović.

Ovo dolazi nakon prošlosedmičnog pisanja da su predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović, potpredsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić, te predsjednik glavne opozicijske Srpske demokratske stranke Mirko Šarović proslavili su tokom 2021. godine 65. rođendan i “silom zakona” poslani u mirovine.

Tada je napisano i da su pri tome, kao parlamentarci, stekli pravo da im se isplati po šest prosječnih plaća ili svakom po oko 15 hiljada eura otpremnine, što je bilo potvrđeno za medijsku kuću Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine (PS) BiH.

Ekspresno je to negirano iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Bitno je napomenuti da prema tumačenju nadležnih službi, ne postoji zakonski osnov po kojem bi se Izetbegović mogao dobrovoljno odreći otpremnine.

U reakciji je tada navedeno i da će Izetbegović otpremninu proslijediti kao podršku udruženjima i pojedincima.

Kada Komisija donese rješenje, otpremnina će u punom iznosu biti usmjerena u svrhe u koje Izetbegović redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima”, zaključuje u reakciji Kabinet zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića.