Biciklisti budite oprezni u vožnji kroz Vilsonovo šetalište, gume preko opalog lišća skoro da nemaju trenje

Obzirom na vremenski period i sezonu opadanja lića veliki problem imaju učesnici u saobraćaju koji koriste alternativna prevozna sredstva poputa bicikala, električnih romobila i slično.

Naime, trenje koje gume stvaraju preko asfalta drastično se mijenja u nekim uslovima.

Tako npr. na mokrom asfaltu imate daleko veću šansu za proklizavanjem nego u idealnim uslovima, ali još je gore ako tome dodate opalo lišće.

Neka mjerenja pokazuju da je trenje koje gume proizvode preko mokrog lišća manje za čak i do 80 posto, što je skoro pa jednako ledu.

Ukoliko ste osoba kao ja, koja koristi svaku priliku da ne zagađuje i vozi biciklo, posljednjih dana možete primijetiti da se na biciklističkoj stazi na Vilsonovom šetalištu nalaze ogromne količine lišća, što na nekim dionicama čini da ga je potpuno nemoguće zaobići.

Stručnjaci na internetu savjetuju da se vožnja maskimalno uspori ili prekine dok ne dođete do sigurnijeg dijela.

Ukoliko ipak mislite da možete vožnjom preći preko lišća najbitniji savjet koji daju stručnjaci jeste da se uopšte ne okreće guvernala, odnosno da apsolutno ne skrećete, već da vozite pravo. Svako skretanje moglo bi značiti proklizavanje i povrede.

Ovim putem, apelujemo na bicikliste, ali i vozače drugih alternativnih prevoznih sredstava da svoju vožnju prilagode stanju na biciklističkim stazama, ali i drugdje.

Također, apelujemo na odgovorne službe da čim prije počnu sa uklanjanjem opalog lišća.