Ćiro Blažević progovorio o bolesti: Sredit ću ja taj rak, no volio bih otići u snu… To je najljepša smrt

Miroslav Ćiro Blažević progovorio je o svom zdravstvenom stanju i borbi s karcinomom prostate koji mu se vratio u 87. godini.

Ćiro je ranije otkrio da mu se pojavio recidiv karcinoma koji je okupirao nove prostore.

Proširio se na limfne žlijezde. Prostata koju su mi izvadili bila je žarište“, rekao je ranije za Index.

“Želim otići bez patnje”

Strah me natjerao da se borim s bolešću“, priznao je sad za Gloriju pa dodao: “Ja sam malo drugačiji od ostalih ljudi pa na konstataciju: ‘Ćiro, imaš rak, osuđen si na smrt’, uzvraćam: ‘Jesam vraga! Sredit ću ja i taj rak!'”

Moja je želja da diskretno odletim, bez puno pompe, i pozdravim se sa svima koji su mi omogućili da mi život bude uglavnom pozitivan. I da se to dogodi u snu, jer je to najljepša smrt. Da ne patim, s obzirom na to da mi je prag tolerancije na bol vrlo nizak“, iskren je.

Svoje bližnje ne voli opterećivati zdravstvenim problemima, kaže. Ljetos je proslavio 60 godina braka sa suprugom Zdenkom.

Zajedno imaju troje djece i šestero unučadi. Jednom je izjavio da bi najradije nestao na dvije godine prije smrti, da se njegova obitelj privikne da ga nema jer ne želi da odjednom osjete tugu i bol.

Na pitanje o oporuci se našalio.

Joj, kad čujem tu riječ, odmah se oznojim. Nije to lako. Valjda će moji biti dovoljno razumni, ne mogu ja ništa odnijeti sa sobom na drugi svijet“, kaže.

Dva puta sam cijepljen Pfizerom, nadam se da ću uskoro primiti i treću dozu, jer bez obzira na moje zdravstveno stanje, nemam nikakvih kontraindikacija da to ne učinim. I apeliram na sve da se cijepe. Mi smo iznimno inteligentna nacija i na nas ne bi smjeli utjecati nekakvi nadriliječnici s tezama kako cjepivo nije od koristi. Dok se ne cijepimo u velikom broju, nema nam spasa od ove nemani“, poručio je još.

Ćiru je prostata počela mučiti još 2002. godine. Dvije godine kasnije suočio se s teškom dijagnozom te nimalo jednostavnom operacijom, koja je trajala četiri i pol sata.

Ljekar mu je objasnio da će, ako se odluči za operaciju, morati zaboraviti na seks, ali kad se nakon biopsije probudio iz narkoze, seks mu je, kaže, najmanje bio na pameti. Najvažnije mu je bilo čuti kako će ga operirati i tako riješiti zla koje ga je snašlo.

Prostata je toliko mala, a toliko važna za svakog muškarca da ju je suludo odstraniti ako nije nužno. Da mogu vratiti vrijeme, ne bih izabrao operaciju, nego zračenje“, ipak kaže danas.

Zabrinuo Slovence

Ipak, moram vam reći tužnu vijest. Ja sam jako, jako bolestan. Osim što sam star, imam 86 godina. Ako vam uskoro ne dođem, a vjerojatno i neću, iskoristio bih ovu priliku da iskažem svoju ljubav i pozdravim sve svoje prijatelje u Sloveniji. Poručujem im da mogu biti ponosni što su Slovenci. Dosegli ste civilizacijsku razinu za kojom mi Hrvati čeznemo“, rekao je Ćiro za slovenske medije uoči kvalifikacijske utakmice na Poljudu.