Damir Marjanović o izbijenom prozoru u Studentskom domu Nedžarići: Moramo pronaći novac za revizalizaciju ove ustanove

Nakon što je Sarajevska sehara jutros objavila informaciju da je olujni vjetar sinoć doslovno izbio prozor u Studentskom domu Nežarići, a nakon i toga i drugi mediji prenijeli, oglasio se i zastupnik u Skupštini KS, profesor Damir Marjanović.

Prisjetio se Marjanović kada je prije nekoliko godina posjetio hladne prostorije ovog doma i molio ministra da pusti plin.

Već desetljećima se ovaj problem ne rješava. Kao jučer se sjećam kada smo jednoga utorka prije skoro 10 godina u 18:00 obilazili hladne polusrušene paviljone i molili ministra, kolegu iz Vlade da pusti plin. Tada smo pisali projekte utopljavanja i nisu prošli onako kako smo ih pisali“, prisjetio se Marjanović.

Vjetar izbio prozor Studentskog doma u Nedžarićima

Prisjetio se i da je 2019. godine dogovoreno da se izdvoji 3 miliona maraka.

No to je bilo prije pandemije pa je izgleda pandemija pojela baš te novce. Jedva smo profesorica Melika i ja uvjerili sadašnju izvršnu vlast da u budžetu 2021. ostavi bar pola budžeta za Studentski centar, i da u rebalansu se doda još par stotina hiljada. No, to ni blizu nije dostatno za plate, tužbe, komunalne dugove, a kamoli za neophodne rekonstrukcije“, napisao je Marjanović.

Apelovao je da se moraju pronaći sredstva za studente koja dolaze van Sarajeva ako se želi dobro Univerzitetu.

Ako stvarno želimo dobro Univerzitetu u Sarajevu, njegovim studentima koji dolaze izvan Sarajeva, a njih je sve manje, onda u narednom budžetu moramo pronaći sredstva za revitalizaciju ove institucije i moramo konačno imati menadžera (a nadam se da će sadašnji biti jedan takav) koji će iskreno brinuti o našoj djeci. Bilo bi lijepo da umjesto jeftinog populizma, neiskrenih inicijativa s jedne i želja da se ova institucija ugasi s druge strane konačno riješimo ovaj problem“, zaključio je Marjanović.