Danas hitna sjednica Svjetske zdravstvene organizacije zbog otkrivenog novog soja koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) će danas održati hitan sastanak o novom soju koronavirusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija, prenosi britanski “Financial Times”.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, prenio je predstavnicima WHO-a svoju zabrinutost u vezi s covid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta koronavirusa identifikovana do sada.

Nakon toga, WHO je odlučila da održi vanredno zasjedanje, rekao je De Oliveira za FT, prenosi Tanjug.

Stručnjaci WHO-a će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva “zabrinutost” ili kao varijantu “od interesa'”.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema posljednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostifikovana ova varijanta virusa korona.

Dijagnostifikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svjetski lideri su odmah reagovali na vijest o pojavi novog soja, najavljujući nove mjere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom svijeta doživjela pad izazvan neizvjesnošću.

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, tražeći da izvrše “rigorozan pregled i testiranje” putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.