Dušanka Majkić tvrdi da je “OHR najveći krivac za krizu”, a BiH proglasila “nemogućom državom”

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) o blokadi Parlamenta BiH počela je danas, a prisustvuju i delegati iz Kluba Srba.

Pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH podnijeli su 22. novembra zahtjev za hitno sazivanje sjednice tog doma na kojoj bi se razmatrala “Informacija Kolegija Doma naroda PSBiH o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti”.

Denis Bećirović, jedan od onih koji mjesecima traži održavanje sjednice tražio je odgovor od Kolegija doma koji je pravni osnov bio za blokade, a Bakir Izetbegović je kao član Kolegija kazao da nije postojao pravni osnov za blokadu.

Marina Pendeš je istakala da je ovo najveće tijelo i da ovdje predstavljaju tri konstitutivna naroda.

Jako je bitno da se steknu preduvjeti za održavanje sjednica. Povijest nam mora biti učiteljica života. Državina BiH je moja domovina, ali sam i Hrvatica i imam državljanstvo Hrvatske, ali ja želim urediti BiH kako stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ukoliko neko smatra da neko blokira, moramo vidjeti zašto taj neko to radi. zašto ne krenemo u mijenjanje zakona, zašto ne idemo u izmjenu Izbornog da i Hrvati dobiju punu konstitutivnost“, kazala je Pendeš.

Dušanka Majkić, delegatkinja je kazala da se oni moraju prdržavati zaključaka NSRS.

Kolega Bećirović je rekao da se treba pridržavati načelu ustavnosti i zakonistosi. Ja pomislih gdje bi nam bio kraj da nismo rušili sve to. Mislimo mi isto da je nastala šteta zbog nerada, ali ne vidimo isto razloge“, kazala je Majkić te počela priču o nametanju dopuna Kirivčnog zakona od strane Valentina Incka.

NSRS je nama poslao poruku i mi odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika. Smataramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka, osim u slučajevima kada je neophodno sprečavanje odluka protiv interesa RS-a, sve dok se ne odbaci nametnuti zakon“, kazala je Majkić.

OHR je najveći krivac za krizu“, dodala je Majkić, dodajući da bošnjačke stranke nisu imale spremnosti da sjednu s druge dvije strane.

Možda smo mogli napraviti mnogo više da smo samo sjeli. Zato i kažu da je to nemoguća država koja na ovakav način ne može opstati. Oni koji očekuju od stranaca da će im stranci ispuniti želju, teško će ići“, dodala je Majkić i jajavila posebnu sjednicu NSRS na kojoj će odlučivati o ‘sudbini BiH’!