Foto/ Radnici Elektroprivrede BiH se okupili u znak podrške Andeliji

Oko tri stotine radnika zaposlenih u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine spontano su se okupili u prostorijama Direkcije u Sarajevo u znak podrške direktoru Admiru Andeliji i upravi Elektroprivrede BiH, kazali su za N1 iz Elektroprivrede BiH.

Cilj okupljenih je očuvanje elektroenergetskog sekrora. I ne znamo da li će se na ovom zaustaviti”, kazali su.

U ovim trenucima Admir Andelija se nalazi na sjednici Vlade FBiH gdje se raspravlja o problemima koji su kulminiralo, za sada, sedmodnevnim rudarskim neposluhom.

Podsjećamo, već sedmi dan sedam rudnika ne proizvodi ugalj, a okidač je bio novi pravilnik o radu i radnom učinku objavljen u Rudnicima Kreka.

Za rudare je neprihvatljivo smanjenje plate.

Postavili su prvo osam zahtjeva, a jučer je usvojeno 12 tačaka na sjednici UO Samostalnog sindikata radnika rudnika koja je održana u Tuzli.

Jedan od zahtjeva je ostavka Andelije, ali ne i resornog ministra Džindića.

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija pozvao je jučer da se danas potpiše sporazum koji je njemu ponuđen u vezi rudnika a zatim da svi potpišu ostavke.

Naveo je razloge zašto da svi ti podnesu ostavke.

Ja sam pokrenuo ovu reformu i smatram se odgovornim zato što sam pokrenuo reformu. Sinan Husić i Zuhdija Tokić zato što su je srušili i uništili energetski sektor. Ministar Nermin Džindić zato što je pet šest godina ministar i sve je to gledao i svi ostali koji su tamo sjedili. Potpišemo sporazum i potpišemo ostavke na pozicije koje obnašamo. To je za spas energetskog sektora“, kazao je Andelija.