E ovo vam je razlika: Jedan okružen specijalcima, drugi rudarima!

Nije tajna, ma koliko se trudile nove garniture političara u BiH, da je Tito bio omiljen među radnicima.

Gdje god se pojavljivao dočekan je širokih ruku i širokog osmijeha.

Radnici su imali sve, sva prava, odmore, putovanja, nagrade. Praktično sve što su mogli da zamisle, jer Tito je bio svjestan da radnici grade države, a ne političari.

S jedne strane fotografije vidimo ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića koji je izašao pred rudare uz jako osiguranje, ali mu nisu dozvolili obraćanje te se vratio uz zvižduke u zgradu.

Rudari su ga pozvali da im priđe bez specijalaca, ali je SBB-ov ministar to odbio.

Džindiću su rudari okrenuli leđa, uz uzvike “daj ostavku“.

S druge strane vidimo Josipa Broza Tita kako stoji s rudarima koji ga obožavaju. I nije to izolovan slučaj, pretragom na internetu možete naći bezbroj fotografija Tita s rudarima.

Inače, i danas se nastavlju protesti rudara sedam rudnika iz FBiH.

Rudari su jučer u 11 sati ujutru došli pred zgradu Vlade Federacije, a tu su i prenočiti na temperaturi koja graniči s nulom.

Imaju ukupno osam zahtjeva.

Među zahtjevima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku kojim bi se plata rudara umanjila.

Jedan od zahtjeva je i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.

Zahtijeva se i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, kao i smjena direktora Rudnika, koji su Pravilnike stavili u primjenu.

Danas tokom dana pred rudare je sa specijalcima sišao ministar Nermin Džindić (SBB) kojem rudari nisu dozvolili da se obrati, a odbili su ući na pregovore.

Iako su tražili da se obrati bez zaštite ministar Džindić to nije učinio, a članovi Vlade FBiH su izašli na sporedni izlaz i zaobišli rudare.

Sinoć je održan i hitni sastanak koji je sazvao federalni premijer Fadil Novalić u zgradi Vlade.

Vlada nije udovoljila zahtjevima rudara, formiran je pregovarački tim.