Foto: Dž. Mr./ Sarajevska sehara (Arhiv)

U Kantonu Sarajevo novozaraženo 138 osoba, zabilježena četiri smrtna ishoda

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 138 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 744 uzorka.

U istom periodu oporavilo se 140 osoba. Četiri osobe su preminule od posljedica ove infekcije.

Trenutno su na bolničkom liječenju 162 pacijenta, od kojih su 147 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 17,28 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 89 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 73.

Na respiratoru je devet osoba, a isti broj pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Kiseoničku potporu disanju koristi 11 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.383 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.599 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 63.655 osoba zaraženih koronavirusom, te 60.788 izliječenih.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 138, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 230“, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 321 pacijent, od koji je 11 transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su 904 PCR brisa.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 623 poziva, a obavljeno je i 246 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, u domovima zdravlja u KS, aplicirano je ukupno 426 doza vakcina. Napominjemo, da se od 1. novembra 2021. godine, imunizacija stanovništva ne obavlja više na Zetri nego u domovima zdravlja na području svih devet općina Kanton Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.