Fadil Novalić sletio u Sarajevo i poručio “vidimo se uskoro”

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić sletio je u Sarajevo.

Premijer se obratio na svom Facebook profilu povodom protesta rudara i sastanka koji je zakazan u ponoć.

Ne postoji problem koji ne možemo riješiti kroz dijalog i medjusobno uvažavanje, imajući uvijek na umu da su prava rudara glavni prioritet”, napisao je Novalić.

U naslovu svog Facebook posta poručio je “Vidimo se uskoro”.

Podsjećamo, rudari su odbili sastanak u ponoć s premijerom Novalićem koji je posljednjih dana boravio na “turneji po dijaspori” kako bi ih motivisao da glasaju na narednim izborima.

Od jutros od 11 sati ispred zgrade Vlade Federacije BiH, a tu će i prenočiti na temperaturi koja graniči s nulom.

Imaju ukupno osam zahtjeva.

Među zahtjevima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku kojim bi se plata rudara umanjila.

Jedan od zahtjeva je i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.

Zahtijeva se i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, kao i smjena direktora Rudnika, koji su Pravilnike stavili u primjenu.

Danas tokom dana pred rudare je sa specijalcima sišao ministar Nermin Džindić (SBB) kojem rudari nisu dozvolili da se obrati, a odbili su ući na pregovore.

Iako su tražili da se obrati bez zaštite ministar Džindić to nije učinio, a članovi Vlade FBiH su izašli na sporedni izlaz i zaobišli rudare.