Federalni parlament podržao zaključke Odbora za energetiku o rudnicima, obavezama Vlade FBiH i EP

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je sa 59 glasova zaključke Odbora za energetiku koji se odnose na aktuelnu situaciju u vezi rudara, restrukturiranja rudnika i načina otplate dugovanja za poreze i doprinose u sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH.

Odbor je dao podršku socijalnom dijalogu između rudara-Sindikata, Vlade FBiH i JP Elektroprivreda BiH u cilju postizanja sporazuma.

Restrukturiranje rudnika nema alternativu i daje se podrška nastavku tog procesa. Također zaključak je da EP BiH i Vlada FBiH utvrde program finansijskog plana otplate 433 miliona KM za poreze i doprinose i to na način da Vlada FBiH obezbijedi novac za obračun minimalca, a EP BiH ostatak jer EP neće moći sama podnijeti teret tog duga. Prema projekciji 1/3 bi sredstava dala Vlada FBiH, a 2/3 EP BiH i rudnici“, glase zaključci Odbora za energetiku.

Također Odbor je zatražio od Vlade FBiH i resornog ministarstva energije, rudarstva i industrije uvođenje moratorija na zapošljavanje administracije u rudnicima.

Nakon prvog glasanja ovi zaključci su dobili podršku 44 zastupnika, a nakon pojedinačnog glasanja 59 čime su i usvojeni.

Prije nego što će biti održana sjednica Odbora za energetiku zbog čega je data pauza od pola sata, na pitanja zastupnika odgovarao je direktor JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija.

On je kazao da se i rudnici i EP BiH suočavaju sa odlaskom stručnjaka koji su potrebni ovim preduzećima, a posebno u rudnicima kopači što bi se moglo riješiti povećanjem plaća.

Govorio je i o primjeni Pravilnika o radu i radnom učinku koji je počeo sa primjenom u rudniku Kreka ističući da će biti stavljen van snage i da se sa sindikatom kreće u izradu novog pravilnika.

Prema sporazumu koji je jučer u velikoj mjeri usaglašen, plan je da se u šest narednih godina riješi problem sa uvezivanjem radnog staža.

Plan je da do kraja 2022. godine rudnike dovedemo u situaciju da od početka 2023. godine počnu otplaćivati poreze i doprinose”, kazao je Andelija.

Predstavnički dom nije usvojio zaključke koje su predložili DF, SDP BiH, Naša stranka u vezi rudnika i EP BiH.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici u Sarajevu nije prihvatio izvještaje o poslovanju dvije elektroprivrede u Federaciji BiH za 2019. i 2020. godinu. To su Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Elektroprivreda HZHB Mostar.