Kazahstan trpi nestašice struje zbog rudarenja kriptovaluta

Općepoznata činjenica je da je do kriptovaluta moguće doći na nekoliko načina.

Moguće je kriptovalute kupiti na berzi i trgovati s njima, a moguće je i rudariti ih.

Međutim, rudarenje postaje sve veći problem jer predstavlja vrlo energetski intenzivan proces.

O problemima do kojih dolazi zbog kripto rudarenja sve se više zna, a nesporno je da utječu na životnu sredinu, s obzirom na to da troše ogromne količine energije.

Koliko zapravo energije troši kriptorudarenje pokazuje i činjenica da Kazahstan doživljava nestašice struje za što je, prema navodima The Financial Timesa, dijelom krivo rudarenja kriptovaluta.

Prema navodima medija, lokalni operater električne mreže KEGOC objavio je da će uvesti restrikcije za 50 registriranih kripto-rudara, nakon što su potrošili toliko električne energije da je distributer bio prisiljen u oktobru zaustaviti rad čak tri elektrane, prenosi Ubergizmo.

Prema vladinim procjenama, potrošnja električne energije u Kazahstanu tijekom 2021. godine skočila je za 8 posto, što je veliki porast u odnosu na uobičajeni od 1-2 posto godišnje.

To je rezultiralo nestankom struje u šest regija, a stručnjaci ističu da je do problema došlo i zbog kraha kriptovaluta u Kini, zbog čega su se veliki rudari preselili u druge zemlje, posebice u zemlje gdje je struja relativno jeftina.