Foto/ Općina Stari Grad pozvala medicinske ustanove i policiju: Mahir Terzić ne razmišlja razumno i mora biti izmješten na liječenje

Već nekoliko dana Općina Stari Grad vrši pritisak, možemo slobodno reći, na Kanton Sarajevo, te je već treći put u manje od sedam dana objavila saopćenje vezano za Mahira Terzića.

Ovaj put, Općina je pozvala Službu socijalne zaštite Stari Grad da se aktivno uključi u rješavanje pitanja beskućnika Mahira Terzića koji boravi u neuslovnom prostoru i veoma je lošeg zdravstvenog stanja, imajući u vidu da to spada isključivo u njihovu nadležnost.

Na poziv Općine Stari Grad, Služba socijalne zaštite Stari Grad uključila je stručna lica Centra za mentalno zdravlje Stari Grad, te je tokom jučerašnjeg dana izvršen zajednički obilazak Mahira Terzića gdje je ljekar neuropsihijatar obavio razgovor s njim.

Foto/ Nuđena rješenja, pobjegao iz Gerontološkog centra, pred njim ili alternativni smještaj ili da mu Općina sanira prostor

Nakon nalaza ljekara, danas su uposlenici Centra za mentalno zdravlje Stari Grad, uz asistenciju policije, pokušali intervenisati i izvršiti pregled i previjanje Mahira Terzića, imajući u vidu procjenu da mu je neophodna ljekarska pomoć, prvenstveno za saniranje rana na nogama.

Mahir Terzić je i danas odbio svaku pomoć i izrazio protivljenje izmještanju iz prostora u kojem boravi, a policija i uposlenici Centra za mentalno zdravlje su se povukli uz konstataciju da ga ne mogu djelovati bez njegovog pristanka. Ističemo da je prilikom svakog razgovora sa ovim licem, pa i tokom posjete ljekara, evidentno da isti ne razmišlja racionalno, govori nepovezano i nije u stanju sam donositi odluke“, kazali su iz Općine.

Skrenuli su pažnju javnosti da su prilikom današnje posjete bila prisutna i određena lica koja tvrde da pružaju pomoć Mahiru Terziću i vode brigu o njemu.

Ova lica danas su iznijela neistine da su u kontaktu sa Općinom Stari Grad po pitanju dodjele stambene jedinice Mahiru Terziću. Kategorično odbacujemo tvrdnje da je Općina Stari Grad vodila bilo kakve razgovore o izmiještanju Mahira Terzića sa bilo kim osim zvaničnih institucija i samog Mahira.

Ovo lice nema zvaničnih staratelja, skrbnika niti rodbine i samim tim ne može se zvanično razgovarati o njegovom stanju ili egzistencijalnom pitanju s bilo kim osim njim samim. Tokom posjete predstavnika Općine Stari Grad Sarajevo Mahiru Terziću u ponedjeljak, 08.11.2021. godine isti je odbio izmiještanje u stambenu jedinicu u vlasništvu Općine Stari Grad.

Odbio je i ponudu da ga uposlenici Općine Stari Grad odvedu u obilazak stambene jedinice prije nego što bude izmješten. Zapravo, odbio je svaku ponudu koja mu je iznesena. Uplitanje trećih lica u ovo rješavanje, a koji ne predstavljaju zvanične institucije, rodbinu ili staratelje, ne može biti tretirano na ozbiljan način, posebno imajući u vidu da isti iznose netačne tvrdnje, što nam daje za pravo da sumnjamo u zloupotrebe“, dodaju iz Općine.

Mahir Terzić odbio i drugu stambenu jedinicu, Općina poziva nadležne institucije da se uključe u rješavanje ove situacije

Također dodaju da žele “jasno naglasiti da je prilikom jučerašnje posjete nadležni ljekar potvrdio da je ovom licu neophodna stručna ljekarska pomoć, te samim tim mora biti smješten na bolničko liječenje, a ne u stambenu jedinicu. Lice ne može brinuti samo o sebi, nema staratelja, skrbinka, rodbine“.

Općina Stari Grad Sarajevo insistira na većem angažmanu i uključenosti ljekarskih ustanova u rješavanje ovog pitanja, pa čak i prinudnog izmiještanja lica u bolnicu ako od toga ovisi njegov život.

“Iz objektivnih razloga nećemo objaviti fotografije koje smo dobili iz Službe socijalne zaštite Stari Grad koje pokazuju stanje amputiranih prstiju na nogama, ali su te fotografije dostavljene i ljekarima i sasvim je jasno koliko je važno što prije reagovati.

U Općini Stari Grad rade državni službenici i namještenici, ne radi medicinsko osoblje i mi možemo pružiti pomoć samo u oblasti socijalnih davanja, ali ona u ovom slučaju nije prioritet. Prioritet je ljudski život”, saopćili su iz Općine.

Ipak, postaje sve interesantnije zašto je Općini Mahir odjednom prioritet, i to toliko bitan da tri puta izlaze na teren i tri puta objavljuju saopćenje za javnost što nije slučaj i za neke mnogo bitnije stvari. Ostaje da vidimo kuda vodi ova priča.