Mahir Terzić odbio i drugu stambenu jedinicu, Općina poziva nadležne institucije da se uključe u rješavanje ove situacije

Mahir Terzić, koji živi u naselju Medrese – bez krova nad glavom u krajnje nehigijenskim i nehumanim uslovima, sa otvorenim ranama na nogama i upitnom moći rasuđivanja, potpuno neracionalno odbija da napusti svoje prebivalište.

Nakon jučerašnjeg obilaska Mahira Terzića od strane nadležnih općinskih službi, danas je izvršena još jedna posjeta gdje je imenovanom ponuđeno hitno izmiještanje u stambenu jedinicu u ulici Mula Mustafe Bašeskije koja je u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo.

Pored adekvatnog smještaja, ponuđeno mu je i da Općina Stari Grad angažuje osobu koja bi ga redovno obilazila, održavala kućnu higijenu, a po potrebi i spremala obroke.

Foto/ Nuđena rješenja, pobjegao iz Gerontološkog centra, pred njim ili alternativni smještaj ili da mu Općina sanira prostor

Ponuđena je i adekvatna medicinska briga.

Ni pored svih objašnjenja koja su mu data i ubjeđivanja od strane pomoćnika općinskog načelnika Adele Plakalo, Adisa Hadžovića, Almedine Porča i sekretara mjesne zajednice Nermine Šahbazović, imenovani nije želio prihvatiti nijedan prijedlog“, saopćila je Općina Stari Grad.

Iako živi u ruševini koja nema zidove, vrata ni prozore, a od kiše, vjetra i snijega štite ga samo najloni, Mahir Terzić potpuno nerazumno odbija da napusti ovaj prostor.

Iz razgovora sa njim, evidentno je da ne razmišlja racionalno, govori nepovezano i izražava sumnju u sve što mu se predloži“, dodaju iz Općine.

Općina je razmatrala i mogućnost adaptacije prostora u kojem se nalazi, ali ni to rješenje jer ruševinu u kojoj Mahir Terzić boravi nije moguće sanirati, a osim toga evidentno je da se radi o osobi koja više ne može sama brinuti o sebi i koja ovakvim ponašanjem ugrožava i vlastiti život.

Općina Stari Grad poziva sve nadležne institucije, počevši od Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, JU Kantonalni centar za socijalni rad, Službu za socijalnu zaštitu Stari Grad, te nadležne medicinske ustanove da se uključe u rješavanje ovog pitanja.

Smatramo da je potrebno izvršiti stručni nadzor i procjenu sposobnosti rasuđivanja ovog lica i u skladu s tim poduzeti potrebne korake. Sve dok ovo lice odbija da prihvati svako razumno rješenje i neracionalno odbija smještaj i liječenje, ne može mu se pomoći.

Općina Stari Grad Sarajevo će uložiti maksimalne napore da se ovo pitanje pokuša riješiti i stojimo i dalje na raspolaganju za osiguravanje alternativnog smještaja, ali pozivamo i druge institucije da nam pomognu u iznalaženju najboljeg rješenja“, zaključili su iz Općine.