Foto/ Sarajevsko naselje Otoka jutros i sada, scene kao iz filmova

Nevrijeme koje je sinoć zadesilo Bosnu i Hercegovinu, samim tim i Kanton Sarajevo, uzrokovalo je poplave u brojnim sarajevskim naseljima.

Najgore su prošla ilidžanska naselja, ali ni naselja u užoj jezgri grada nisu pošteđena.

Scene na Otoci jutros bile su nezamislive obzirom da je saobraćajnica u ovom naselju poplavila, što zbog obilnih padavina, opalog lišća, ali i zbog neodržavanja odvoda.

Pogledajte fotografije kako je jutros izgledala Otoka.

Naš fotoreporter obišao je ovo naselje, a na fotografijama se vide nanosi blata i otpada.

Također, prema njegovim riječima naseljem se širi nesnosan smrad.

 

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo, zbog alarmantne situacije sa poplavama na području ovog kantona, održala je danas htinu sjednicu.

Imamo situaciju u kojoj su neki građani ugroženi i želimo adekvatno odgovoriti. Situacija je ozbiljna, ali pod kontrolom. Pozivamo građane da smanje svoje kretanje na neophodni minimum, bilo da se radi o kretanju unutar kantona ili putovanja van njega“, naglasio je Edin Forto, premijer KS, u obraćanju medijima.

Forto je prezentirao zaključke koje je Vlada KS danas donijela na hitnoj sjednici, ali dodao i da će Vlada biti u stalnom zasjedanju po potrebi.

Štabu Civilne zaštite KS naloženo je pokrenuti sve mjere za aktivnu zaštitu od poplava za područje KS. Nalaže se Kantonalnoj upravi civilne zaštite da svojim resursima i ljudstvom izađu na poplavljena područja”, naveo je, podsjećajući da KS ima aktuelan plan o zaštiti od poplava.