Zaključci sa hitne sjednice Vlade KS: Smanjiti kretanje na minimum, sva sredstva staviti u borbu s poplavama

Vlada Kantona Sarajevo, zbog alarmantne situacije sa poplavama na području ovog kantona, održala je danas htinu sjednicu.

Imamo situaciju u kojoj su neki građani ugroženi i želimo adekvatno odgovoriti. Situacija je ozbiljna, ali pod kontrolom. Pozivamo građane da smanje svoje kretanje na neophodni minimum, bilo da se radi o kretanju unutar kantona ili putovanja van njega“, naglasio je Edin Forto, premijer KS, u obraćanju medijima.

Forto je prezentirao zaključke koje je Vlada KS danas donijela na hitnoj sjednici, ali dodao i da će Vlada biti u stalnom zasjedanju po potrebi.

Štabu Civilne zaštite KS naloženo je pokrenuti sve mjere za aktivnu zaštitu od poplava za područje KS. Nalaže se Kantonalnoj upravi civilne zaštite da svojim resursima i ljudstvom izađu na poplavljena područja”, naveo je, podsjećajući da KS ima aktuelan plan o zaštiti od poplava.

Od opštinskih štabova civilne zaštite također je zatražio izlazak na teren polavljenih područja.

Javnim komunalnim preduzećima nalaže se da stave sva svoja sredstva i mehanizaciju u pomoći borbe protiv poplava. Nadležnim ministarstvima se nalaže da po potrebi zaustave rad škola na polavljenim područjima, kao i rad obdaništa i drugih javnih ustanova”, rekao je, naglašavajući da su tri škole već zatvorene.

Ministarstvu zdravstva se nalaže da u okviru nadležnih javnih zdravstvenih ustanova formira timove za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu. Ministarstvu privrede naloženo je da uspostave saradnju sa Agencijom za vodno područje rijeke Save, Hidrometeorološkim savezom FBiH u cilju praćenja prognoza i vodostaja.

Ministarstvu komunalne privrede nalaže se da se obrati Federalnoj upravi civilne pomoći zbog pružanja neophodne pomoći, a Kantonalnoj upravi civilne zaštite da uspostavi koordinaciju sa opštinskim štabovima civilne zaštite, te Direkciji za robne rezerve KS da, po potrebi, stavi na raspolaganje svoje robne rezerve za pomoć stanovništvu u poplavljenim dijelovima”, saopštio je Forto.

Još jednom je pozvao građane da svedu kretanje na minimum, a u tome su mu se pridružili i Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS i Adnan Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Veliki su izazovi u reguliranju saobraćaja u KS od ranih jutranjih sati, veliki broj ulica je poplavljen, naročito u općinama Ilidža, Novi Grad, Ilijaš i Trnovo. Trenutno se radi na sanaciji tih problema. Posebno ozbiljan problem koji se javlja u proteklih dva ili tri sata jeste uspostava javnog prevoza i saobraćajne cirkulacije u gradu zbog nestanka električne energije. Trenutno tek mali broj semafora u gradu radi.

Imamo ekipe koje kruže i čekaju momenat da se vrati struja, da bi krenuli u popravljanje semafora. Na najbitnijim raskrsnicama imamo i drugačiju organizaciju saobraćaja. Isto se dešava i sa tramvajskim i trojelbuskim saobraćajem – ne odvija se kako treba, trenutno je ponovo u zastoju. Linije autobuske i minibuske imaju također velikih izazova u kretanju, zbog veće frekvencije na cestama. Molim građane da ne izlaze bez velike potrebe. Situacija je pod kontrolom, ali treba nam pomoć građana, naročito u kretanju”, saopštio je Šteta.

Jedan od najvećih izazova je regulacija saobraćaja, a policija je promptno djelovala od ranih jutarnjih sati”, dodao je Katica, napominjući također da građani mogu doprinijeti normalizaciji ukoliko smanje svoje kretanje. “Uprava policije je angažovala i dodatan broj ljudi”, naglasio je.