Foto/ Šta naši rudari jedu večeras dok političari uživaju za bogatom trpezom?

Veliki broj rudara, prema nekim procjena i 2.500, večeras će prenoćiti ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Dočekat će jutro na temperaturi koja će graničiti s nulom.

Ono što nam je posebno bilo zanimljivo jeste šta rudari jedu noćas.

Dok političari se vjerovatno goste za bogatom trpezom rudari jedu pite, hljeb i paštete većinom.

Jedan rudar nam se, kroz šalu, pohvalio i kiselim krastavcima.

Pitali smo ih da li su im građani donosili hranu ili su sami kupovali, a kazali su nam da je bilo i toga.

Donosili su nam građani, bilo je toga. Kupovali smo i sami. Ovo što vidite ovdje sve nam je naš Sindikat obezbijedio“, kazao je jedan rudar.

Kako su nam ispričali rudari od pita najviše je sirnica zastupljena, a najamanje burek. Također, kazali su da imaju i previše hljeba.

Ako treba imate i vi da jedete. Što imamo i mi imate i vi“, kazala nam je jedna skupina rudara koja nas je ugodno i ugostila i ponudila sve što imaju.

Hladnoća je veći problem, pojedini imaju deke, ali je i preduzeće Elektroprivrede poslalo vozilo ambulante koja im je dostavila deke.

Neki su iskoristili i karton od pomoći koju su dobijali danas da se ugriju. Također, zatekli smo i ambalaže drva za loženje kako bi mogli i da zapale vatru da se izbore s temperaturom koja graniči s nulom.

Ipak, rudari ne odustaju od svojih zahtjeva jer žele sačuvati dostojanstvo i istrajati sve dok im zahtjevi ne budu ispunjeni.

Spremni su, ističu, ostati ispred Vlade FBiH i mjesec ako je potrebno, ali ne žele se vratiti bez ostvarenog cilja.

Rudari danas od 11:00 sati protestuju ispred Vlade FBiH tražeći uvezani radni staž, kontrolu kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju Sporazuma iz maja ove godine, potpuno poštivanje Kolektivnog ugovora, zatim zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede Admira Andelije i svih direktora koji su pustili ove Pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 KM.