Rudari kivni na pisanje medija: Nije ostalo 30 rudara i nisu svi pijani, jesu neki ali možda nisu naši ljudi

Veliki broj rudara, prema nekim procjena i 2.500, večeras će prenoćiti ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Dočekat će jutro na temperaturi koja će graničiti s nulom.

Ipak, mnogi su kivni na pisanje medija da su većinom ostali pijani rudari.

Istina je da ima mnogo pijanih rudara, te da su na sve strane na ulicama ispijene flaše i limenke piva. Istina je, s druge strane, i da nisu svi pijani.

Fahrudin Čehajić, jedan od rudara koji će na otvorenom dočekati jutro, za Sarajevsku seharu je rekao da je laž pisanje medija koji su rekli da su svi pijani.

Laž je da je ostalo samo 30 pijanih rudara. Lažu, dvije i po do tri hiljade ljudi još je ovdje, laž je da je ostalo samo 30 rudara“, kazao je za Sarajevsku seharu Čehajić.

Drugi dodaje da ima pijanih ali da “imamo po pet prstiju i da nijedan nije isti“.

Nema veze što ima pijanih, možda nisu naši ljudi, možda su došli iz čaršije. Ja negiram to što oni kažu, neka dođu neka snime ako oni misle da je tako. Mi se borimo za svoja prava, a oni ako hoće lagati neka lažu i dalje. Mediji su dobrodošli ovdje“, dodaje Čehajić.

Uključio se i treći rudar koji je rekao da pije, ali da je to zaradio sam i da je kupio svojim novce.

Kolegijalnosti radi nećemo imenovati medij koji su demantovali rudari.

Ipak, rudaru ne odustaju od svojih zahtjeva jer žele sačuvati dostojanstvo i istrajati sve dok im zahtjevi ne budu ispunjeni.

Spremni su, ističu, ostati ispred Vlade FBiH i mjesec ako je potrebno, ali ne žele se vratiti bez ostvarenog cilja.

Rudari danas od 11:00 sati protestuju ispred Vlade FBiH tražeći uvezani radni staž, kontrolu kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju Sporazuma iz maja ove godine, potpuno poštivanje Kolektivnog ugovora, zatim zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede Admira Andelije i svih direktora koji su pustili ove Pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 KM.