Foto/ U funkciji nova LED rasvjeta u ulici Ferhadija

Večeras je u ulici Ferhadija stavljena u funkciju nova pametna javna rasvjeta, a postojeći sistem rasvjete bit će postepeno stavljan van upotrebe.

Nova rasvjeta u ovim ulicama bazirana je na rasvjetnoj mreži ili baldahinu (lighting grid or canopy) koja osim svjetla sadrži i informacijsko-komunikacijske tehnologije, obješena na sistemu sajli visoko iznad ulice.

Projektom su predviđena dva paralelna sistema rasvjete, onaj funkcionalni koji osvjetljava horizontalnu plohu ulice, precizno usmjeren i energetski efikasan i dekorativni sistem, koji će otkrivati ljepotu arhitekture vertikalnih ploha, fasada i detalja.

Novi sistem javne LED rasvjete uveden je na potezu od ulice Titova, kroz Ferhadiju, do ulice Sarači, potvrđeno je u Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Projekat će biti završen do kraja ovog mjeseca, a preostalo je još da se riješe pozicije za postavljanje rasvjetnih tijela na dvije lokacije u ulici Ferhadija, kao i postavljanje novih dekorativnih stubova ispred Katedrale”, potvrdila je Selma Velić, pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Prema njenim riječima, Vlada Kraljevine Švedske putem UNDP BiH je implementator projekta u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koji će zajedno za projekat izdvojiti oko 400.000 KM.

Općina Stari Grad je podržala projekat osiguravanjem administrativne i savjetodavne podrške.

Općina Stari Grad je osigurala potrebnu dokumentaciju za početak radova na cijeloj trasi, odnosno neophodne saglasnosti kako za radove u ulici Titova – koja pripada Općini Centar, tako i u ulici Ferhadija koja se nalazi u obje općine. Obratili smo se za dozvole Federalnom ministarstvu kulture i sporta, koji je osigurao saglasnosti i od Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa s obzirom da se radi o ulicama koje su u zaštićenom području”, pojasnila je Velić.

Prema njenim riječima, implementator projekta proveo je i procedure izbora izvođača radova, a to je konzorcij firmi Malcom d.o.o. Sarajevo, Testingelektro d.o.o. Sarajevo i Umel-Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla.

Ovaj projekat se realizuje kroz program “Zeleni ekonomski razvoj”.