Građani poslali zahtjeve Ambasadi SAD: Kritike na rad Matthewa Palmera

Grupa građana jutros u 10 sati okupila se ispred Historijskom muzeja kako bi poslala poruku Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država i izrazili negodovanje zbog situacije u državi koja ugrožava osnovna ljudska prava.

Okupljeni su nosili transparente koji se odnose na američkog izaslanika za procese izbornih reformi u BiH Matthewa Palmera.

Dok se u jednom entitetu ruši ustavni poredak, Palmer pravi još jedan entitet u FBiH” i “Palmeru, hvala što nas predaješ Rusima“, jasne su poruke okupljenih građana.

Građani su pozvali američkog predsjednika Joe Bidena da posjeti Sarajevo.

Jedan od organizatora protesta, Suad Đozić kazao je da su se građani okupili ispred Ambasade SAD zbog posljednjih dešavanja i posjete gospodina Metjua Palmera, američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH.

Ljudi su malo zbunjeni sa stavovima. Mi znamo da je SAD prijatelj BiH. Mi sada očekujemo pomoć američkog predsjednika kako gospodin Palmer ne bi bacio sjenu na suverenitet. Naše zahtjeve smo poslali u Ambasadu“, rekao je Đozić.

Dodao je da će nastaviti sa ovim aktivnostima i protestima.

Zahtjevi koje su ranije istaknuli, a danas ih ponovili su:

– Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni atak uključujući i prijetnju silom.

– Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ..)

– Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multi-kulturalno društvo.

– Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH.

– Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.