Konaković: Radončić vjerovatno zbunjuje izjavama, ne zna je li pozicija ili opozicija

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je danas na konferenciji da ne postoji dug ove stranke prema SBB-u jer učestvuje u očuvanju skupštinske većine u Skupštini KS, a da predsjednik te stranke Fahrudin Radončić daje zbunjujuće izjave pa je nejasno da li je vlast ili opozicija.

Kazao je da su SBB i DF platili skupu političku cijenu jer su “izdali šestorku”.

Šta nama znači SBB. Mi ljude ne generaliziramo, mi njima odgovaramo u skladu s njihovim djelima. Kad su izdali šestorku mi smo njima rekli sad ćete na klupu, niste zaslužili, ne vjerujemo vam i poslali ih na klupu. Platili su skupu političku cijenu tome što su napravili i oni i DF jer su očigledno zbog svojih interesa zaustavili jedan vrhunski odličan projekat koji je nastavo sa manjim brojem tri ali još čvršći još jači u ovom konceptu“, kazao je Konaković.

Dodao je i da je SBB vrlo korektan ponekad na Skupštini KS i u skladu s tim se ponaša.

Imaju oni odgovornost prema svojim glasačima, nisu oni nama ništa dužni, niti smo mi njima ne daj Bože ništa za to dužni. Mi ne trgujemo ni s kim politički. Da smo htjeli trgovati mi smo mogli biti sve ono što su SBB i DF pokušali. Nas to ne zanima, nas zanima konkretna programska koalicija. I to je više pitanje za SBB šta su oni danas jesu li pozicija ili opozicija“, kazao je.

Dodaje da Radončić ponekad zbunjuje izjavama.

Vjerovatno Radončić zbunjuje ponekad kad govori o ovom zajedničkom frontu, nastupu, nekad sa Izetbegovićem nekad sa opozicijom, ja ga možda razumijem, javnost možda ne razumije. Pitajte ga šta misli tim svojim izjavama koje, istina je, jesu malo intrigantne. Želimo da u ovoj zemlji jača svaka stranka koja ima državotvorni koncept i koja može doprinijeti stabilizaciji prilika u BiH“, rekao je Konaković.

Na pitanje Patrije da li onda dolazi u obzir saradnja sa SDA kao državotvornom strankom, Konaković je kazao da ne pristaju na njihove “ustaljene politike”.

I kad počnemo razgovarati sa njima o zajedničkom nastupu u RS u kojem bismo imali zajedničke liste onda kažemo dajte nam neki draft oko čega bismo se trebali okupiti i oni nama pošalju neki svoj ustaljeni draft mi imamo ovoliko pozicija, a vi ovoliko. Mi na to ne pristajemo, ne zanima nas ta vrsta politike. SDA ne izgleda kao stranka koja se oporavlja koja mijenja svoj koncept i do sada, da smo htjeli, mi bismo koalirali.

Neupitno je da će se o nekim državnim temama poklopiti stav da idemo zajedno, ali programski ne vidim oko čega i šta se možemo dogovoriti osim da neko uz njih stane i pokupi političke gelere njihovog dogovora sa Čovićem. Pošto mi njih najbolje znamo mi na to ne pristajemo, neka nađu neke nove žrtve. Ako ima iskrenosti u nekom političkom procesu neka nam kažu koji je to proces za šta im mi trebamo“, kazao je predsjednik NIP-a.