Madam C.J. Walker – Od robovlasništva do prvog miliona

Inspirativna priča o Madam C.J. Walker je nešto što se ne može naučiti u školama, a nosi sa sobom mnoštvo poruka kako koračati kroz život uzdignute glave i onda kada je život pun preteških iskušenja.

Njeno pravo ime je Sarah Breedlove i rođena je kao kćerka robova u američkoj državi Luizijana.

U obavljanje teških fizičkih poslova bila je uključena sa samo pet godina starosti.

Pomagala je svojoj porodici u branju pamuka za bijele gospodare, kao i pranju njihove odjeće.

Sa samo 7 godina ostala je bez roditelja, a tokom perioda odrastanja u više navrata je zlostavljana od strane hranitelja.

Sa samo 14 godina udaje se, a u sedamnaestoj godini života dobija dijete. Brak joj vrlo brzo postaje noćna mora i ostaje sama sa djetetom.

Kako bi preživjela i svom djetetu obezbijedila bolji život nego što je ona imala, Sarah je danju radila kao kuharica i kućna pomoćnica, a navečer pohađala časove u večernjoj školi i vrijedno radila na svom obrazovanju. Cilj joj je bio poslati kćerku na fakultet, što je i uspjela.

Zbog zdravstvenih problema i naglog gubitka kose, odlučila je da u svojoj kuhinji pravi različite preparate za kosu, sa nadom da će domaći sastojci riješiti njene tegobe.

Nakon što je shvatila da u rukama ima recept za uspjeh, ubrzo svoje proizvode počinje prodavati poznanicima. Prodajući ih od vrata do vrata, uvidjela je da kozmetikologija ima veliki potencijal, posebno među Afroamerikankama.

Ubrzo je pokrenula svoj brend pod imenom Madam CJ Walker, a nešto kasnije otvorila i svoju školu, fabriku i zaposlila na stotine prodajnih agenata koji su joj pomogli da ostvari svoje snove.

Nepunu deceniju nakon pokretanja svoje kozmetičke linije, Sarah je postala prva afroamerikanka upisana među milionerima. Sve ostalo je historija!