Video/ Snimak muškarca koji klanja u centru Beograda podijelio društvene mreže

Snimak muškarca koji je obavlja namaz na ulicu, u centru Beograda izazvao je burnu reaciju na društvenim mrežama.

Nakon što smo objavili članak upravo o tome, brojni korisnici komentarisali su našu objavu.

I naravno, mišljenja su podijeljena bez obzira na vjeroispovijest. Dok jedni podržavaju čin molitve na ulici, drugi su apsolutno i otvoreno protiv toga. Ipak, prevagnule su osobe koje ne podržavaju ovaj čin.

Naučeni smo da klanjamo na čistom prostoru. Meni je tu prljavo i ja tu ne bih nikada klanjala. Ima park, bar malo je čišći. O ostalom ne bih komentarisala“, komentarisla je jedna korisnica.

Pretjerivanje, ima džamija gdje se obavlja namaz, a ne na prljavom trotoaru gdje se pljuje, psi vrše nuždu, jednostavno nije čisto i to je to“, mišljenja je druga korisnica.

Na taj komentar odgovorio joj je jedan korisnik da vjernik ima serdžadu.

I dođeš kući prostreš tu serdžadu i preneš po čitavoj kući prljavštinu… Ma dajte molim vas, nije normalno pa hajd. Nismo mi na ovim prostorima sa nomadskom krvi, kod nas se zna gdje, šta i kada sem rijetkih izuzetaka“, odgovara mu ona.

Čista provokacija, idi u džamiju pa klanjaj za sebe, a ne za cijeli auditorij“, piše jedna korisnica.

Ovo nije uredu, stvarno izgleda kao provokacija. Klanjati na trotoaru i imati serdžadu uza se, znači smišljeno i provokativno. Bilo je čistijih i mirnijih mjesta gdje je mogao klanjati. Ovo nije čin čistog srca i čiste duše jednog muslimana“, glasi jedan od komentara.

Ovo je čista provokacija, pa na šta ovo liči? Tačno je došao da izazove reakciju da bi mogli reći kako se radi o islamofobiji? Ako nije mogao da uđe u neku prostoriju, zašto nije klanjao u autu ili na skrovitom mjestu? Kako bi bilo da neko u Saudiji upali kandilo i počne se krstiti na sličnom mjestu“, kaže drugi komentar.

Jedna gospođa se pita u čemu je problem uz konstataciju da nikome ne smeta.