Majka Hajra Ćatić ukopana u Srebrenici

Srebrenička majka Hajra Ćatić ukopana je danas na mezarju Komarčevo u Srebrenici.

Dženaza-namaz klanjan je ispred Čaršijske džamije, a prije dženaze održana je komemoracija posvećena ženi koja je svoj život posvetila traženju nestalih Srebreničana među kojima je i njen sin Nino kojeg nikada nije pronašla.

Ćamil Duraković bivši načelnik opštine Srebrenica na komemoraciji je kazao da je Hajra bila jedna od najtiših majki, ali jako snažna u svojim namjerama.

Bila je jako hrabra žena. Nije bila bučna, iako su imale pravo da budu najbučnije na svijetu. Nažalost, Hajra je već nekoliko mjeseci bila jako iznemogla u svojoj bolesti. Sve što je radila u životu nije bilo samo za njenog sina, rahmetli Ninu, čije kosti još uvijek nisu pronađene, nego je to bila poruka koja se čula širom svijeta koju je Hajra nosila sa sobom iako bolesna.

Veliki gubitak, ali evo ovo danas što smo gledali, prije svega da Udruženje koje je ona vodila, ostaje predano njenim ideologijama i nakanama i da svi mi koji smo ostali iza Hajre imamo uzor kako da se dostojanstveno borimo za pravdu koja još uvijek nije zadovoljena”, rekao je Duraković.

Munira Subašić kazala je da je preselila na bolji svijet prije nego što je pronašla svoje dijete.

Mislim da je to još gori bol nego da je pronašla svoga sina da je mogla da ode, da kaže sine tu sam. Njena borba, koju ćemo mi majke nastaviti, je velika, i ne samo nje, nego i drugih majki koje su preselile prije nje.

Meni je jako žao kad ode majka, a ne pronađe kosti, mislim to je dublji bol. Ja sam hvala Bogu pronašla dvije kosti i mogu da kažem svakome da sam imala sina, jer mnogi neprijatelji i ovog vremena i devedesetih žele da što manje pronađemo kostiju, da nam kažu da nismo ni imale djecu, i svaki nepronalazak čovjeka ne možemo kazati da smo ga imale.

Kažemo mi kolektivno nisu odgovorni Srbi, ali kolektivno trebaju da se stide za ono sve što su nam uradili i pogotovo nakon 26 godina da nam ne kažu gdje su kosti naše djece da mi majke možemo da rahat umremo. Svaka majka bi rahatnije umrla kad bi našla kost svoje djece“, kazala je Subašić.