Milorad Dodik: Pozivam opoziciju u RS da me pozove na sastanak, nemam namjeru ugroziti mir

Republika Srpska će uvijek obilježavati dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je to ne samo dan kada je uspostavljen mir već i osigurana pozicija RS. Ona je unijela svoju teritoriju, svoj narod, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD i član Predsjedništva BiH.

On je kazao da je BiH institucionalnoj krizi i da BiH nije dobro mjesto za život i razvoj.

Pozvao je opoziciju da sjednu i razgovaraju i skinu anatemu sa sebe da je razbijeno sprsko jedinstvo.

Rekao sam i strancima vi i vaše sankcije, a mi ćemo provoditi svoja prava. To govori o vašoj nemoći. RS nema pravo na povlačenje. Iz opozicije dolaze glasovi o kojima bi trebali da razgovaramo. Spreman sam da ih saslušam i pod uslovom da oni mene ne slušaju. Ja sam spreman da se odazovoem na njihov poziv bilo gdje i bilo kad.

Ne razumijem da opozicone partije u kojima se nalaze ljudi koji su stvarali RS dozvole da neki stranac kaže uspio sam da razbijem jedinstvo. Nema RS nikakav naum da ratuje, osim da se bori za svoj status i mir. Mir ne bih žrtvovao ni za RS, to sam jasno rekao“, kazao je Dodik.

Dodao je da se “BiH danas ne može dati epitet stabilne zajednice i pitanje je da li je ona uopšte moguća.”

Dva naroda konstitutivna su nezadovoljna, ja mogu da govorim u ime Srba. Ne govoirm u ime Hrvata ali vjerujem i vidim da postoji trajno nezadovljstvo statusom Hrvata u BiH. Mi smo upozoravali da se treba držati dogovora, a ne nametati rješenja. Sada taj visoki predstavnik koji ne postoji treba da nameće rješenja, a iza toga ide sila EU i SAD. SAD nas pritišće da se povinujemo takvom bezakonju“, kazao je Dodik.

On je ponovio kako je potreba RS da se što više vrati “slovu Dejtona”.

Taj Dejtonski sporazum je najbolji balans i ne vidim ništa što bi moglo da bude bolja ponuda. Iz BiH trebaju da odu stranci, da prestanu da zovu telefonima i prijete sankcijama. Danas im poručujem da to više nije moguće. Petljaju se u unutrašnje stvari BiH. Srbi su nezadovoljni i smatraju se prevarenim implementacijom Dejtonskog mirovnog sporazuma i bila je na štetu srpskog, a koliko vidmo i hrvatskog naroda“, kazao je Dodik.

Dodaje da je BiH u začaranom krugu i djeluje da nema posebnog izlaza.

Krenula je snažna satanizacija Srba i personalno mene. Ali morat će da sjednu i da se dogovaraju. Moramo se osloboditi kolonijalnog statusa, govorim to za sve narode u BiH i učiniti sve da u zajedničkom dogovoru napraviti šta je moguće. Svaka odluka koju budemo donosili treba da bude naša“, kaže Dodik.

On je istakao kako je RS izabrala put povratka na ustavni okvir BiH i put koji je zasnovan na Ustavu BiH i nema ni na koji način namjeru da ugrozi mir u BiH.

Mi nismo neprijatelji bošnjačkog i hrvatskog naroda. Naša politička procjena je da BiH može da egzistira ako je zasnovano na Ustavu BiH“, dodao je.

Najavio je da ima važan put i razgovor, ali nije otkrivao ni gdje ni s kim, ali da to neće utjecati na plan da se održi posebna sjednica NSRS u vezi prijenosa nadležnosti s države na entitet.