Ministar Vranić najavio kontrolu svih privatnih zdravstvenih ustanova

Jedna od doktorica Nina Jovanović, koja je operisala dvogodišnju djevojčica iz Kaknja u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, nije imala licencu Ljekarske komore KS.

Djevojčica se nije probudila iz anestezije te je u stanju kome prebačena na KCUS i priključena na aparate.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je danas da je iz Verlaba jedine mjeriteljske laboratorije dobio informaciju da u njihovoj bazi nema zavedena verifikacije medicinskih uređaja u vlasništvu “Privatna ordinacija za anesteziju i terapiju bola“ – dr Suad Rožajac, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom.

Operacija djevojčice je izvedena u prostoru koji Poliklinika Bejtović izdaje ordinaciji dr. Rožajca u koju je inspekcija danas ušla na zahtjev ministra Vranića.

Ministar zdravstva danas je održao i sastao sa direktorom KUIP-a Fahirom Halilovićem.

Idemo u potpunu kontrolu svih privatnih zdravstvenih ustanova u skladu sa njihovim rješenjima o djelokrugu rada, radu nacrno, izdavanju fiskalnih računa, i ako se utvrde veće nepravilnosti, poništit ćemo rješenja“, istakao je Vranić.

Iz KUIP-a su istakli da je shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti (“Sl. novine FBiH”, broj 46/10 i 75/13) propisano da nadležno ministarstvo zdravstva utvrđuje ispunjenost uslova propisanih zakonom za obavljanje zdravstvene djelatnosti, te na osnovu istog donosi rješenje da zdravstvena ustanova može obavljati zdravstvenu djelatnost, a identično je propisano i za privatnu praksu.

Utvrđivanje uslova prije izdavanja rješenja odnosi se na utvrđivanje uslova prostora, opreme i kadra prema djelatnostima.