Naša umjetnica Lana Miličić sutra otvara samostalnu izložbu “Cassettes” u Visokom

Naša umjetnica u usponu i dobitnica brojnim nagrada, Lana Miličić, sutra će imati samostalnu izložbu “Cassettes” u galeriji “Likum ’76”, a moći ćete je posjetiti od 19 sati.

Izložba “Cassettes” je koncipirana kao vizualni dnevnik koji se sastoji iz dva dijela, odnosno strane A i strane B koje imaju sve muzičke kasete.

Strana A i strana B su ustvari sketchbook notesi koji predstavljaju svakodnevna razmišljanja i uticaje na umjetnicu tokom prošle i ove godine.

Posjetioci će moći odabrati koju stranu žele pogledati i tako doživjeti svijet koji je umjetnica “zapisala” u svoj vizualni dnevnik.

Veliki broj crteža, skica i zapisa su u isto vrijeme intimno putovanje za posjetioce izložbe jer prate unutrašnje osjećaje umjetnice, njeno razmišljanje o samoj sebi i svijetu koji je okružuje. I jedna i druga strana izloženih sketchbook notesa je između sebe tematski povezana, ali je u likovnoj realizaciji različita i pripada različitom periodu nastanka“, kazala je autorica.

Osim sketchbook notesa na izložbi će biti izloženi i crteži, kao i video instalacija koja prikazuje proces nastanka izložbe “Cassettes” i sve ono što je bilo impresivno za umjetnicu u tom trenutku, kao što su razna putovanja i lična istraživanja sa kojima se bavila.

Video instalacija je nastala u suradnji sa portalom E-volucija, a muziku za video instalaciji je uradio umjetnik Jan Siman.

O Lani Miličić

Lana Miličić je rođena u Srbiji, u gradu Sombor. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku slikarstvo.

Tokom studija je bila dobitnica stipendije od godinu dana na Politehničkom fakultetu u Italiji, u gradu Bari na odsjeku za industrijski dizajn.

Nakon toga je dobila stipendiju od pola godine na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Slovačkoj, u gradu Bratislava na odsjeku umjetnički dizajn.

Dobitnica je i Srebrene značke koja se dodjeljuje najboljim studentima Univerziteta u Sarajevu.

Dobitnica je i drugih nagrada u likovnim takmičenjima, bila je učesnica u brojim likovnim kolonijama i umjetničkim rezidencijama, kao i grupnim i samostalnim izložbama u BIH i inostranstvu.

Trenutno živi i radi u Njemačkoj, u gradu Magdeburg.

Na društvenim mrežama možete je pratiti na Instagramu na LINKU.