“Okupana” i spomen-ploča Ratku Mladiću na Vracama

Večeras je jedna ili više osoba na Vracama bacila farbu na sramotnu spomen-ploču posvećenu presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Pretpostavlja se da je farba bačena iz automobila.

Policija je izuzela videonadzor sa ove raskrsnice kako bi utvrdili ko su počinioci.

Vrijedi napomenuti da spomen-ploča ratnom zločnicu Mladiću već godinama stoji u Općini Istočno Novo Sarajevo na Vracama, na samoj liniji razgraničenja s Općinom Novo Sarajevo.

Nedavno je Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo inicijativu Alme Čengić kojom se zahtijeva od OHR-a da sa ulaza na područje opštine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen-ploče.

Ploča je, kako je na njoj navedeno, postavljena u znak sjećanja na dan kada je kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Ploču je 2014. postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Sve ovo dolazi nakon što su prošle sedmice aktivisti iz Beograda najavili uklanjanje murala Ratku Mladiću koji se nalazi u centru grada, no to je MUP Srbije zabranio.

Zaštitničko ponašanje te države izazvalo je bijes pa je tako neko preko noći prosuo crnu farbu preko murala, a nakon toga su organizovani i protesti aktivista.

Okupljanje građana i zahtjevi aktivista nisu urodili plodom s obzirom na to da je boja sa murala očišćena, a pored Mladića su docrtani Draža Mihajlović i Živojin Mišić.