Nermin Nikšić: Zar nije dovoljno što svakim svojim silaskom u jamu rizikuju svoj život?

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se večeras na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

Pomiješanih sam osjećaja. Znao sam da kada se pokrenu rudari na proteste to neće biti kao kod nekih drugih. A, opet žao mi je da naši komorati moraju svoja prava tražiti na ulici.

Zar nije dovoljno što svakim svojim silaskom u jamu rizikuju svoj život. Znam da njih nije ničega strah. Bio sam samo dva puta s njima u jami po nekoliko sati. Objašnjavali su mi šta rade i gledao sam i divio im se. Samo dva puta po nekoliko sati, a pamtit ću cijeli život.

Ne mogu ni zamisliti kako to izgleda svaki dan. Pričali smo o tome da svaki dan kad pođeš na posao praviš se da je rutina da se ne sekiraju tvoji ukućani. Svaki dan kad te ispraćaju tvoji ukućani prave se da je rutina da ne sekiraju svoje komorate.

Kako im je i o čemu u tom trenutku razmišljaju i jedni i drugi samo oni znaju. Družili smo se i u drugim prilikama ne samo u jami. Dva puta sam od njih dobio kip Husinskog rudara, uopšte nije važno zašto, jer koliko god i šta god da uradimo za te ljude nije dovoljno.

Naravno da im dajem podršku. Nije tajna da se čujem i razmjenjujem poruke s nekima od njih. Ne želim da svojim prisustvom pružim alibi korumpiranoj i kriminalnoj vlasti da njihove zahtjeve i opravdani protest proglase političkim. Ne postoji sila ili strah koji može uticati na njih da popuste i povuku se pred nepravdom, a imaju osjećaj za pravdu i neće tražiti ono što im ne pripada.

Osam je potpuno realnih, racionalnih i pravičnih zahtjeva Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH. Ne postoji opravdanje za ignorantski odnos Elektroprivrede i Vlade prema ovim ljudima.

SDP će biti njihov glas u svim parlamentima, a odmah ujutro ćemo inicirati hitnu sjednicu oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj ćemo tražiti informaciju i predložiti zaključke koji će podržati njihove zahtjeve.

Ne sumnjam uopšte da će komorati pobijediti i ovu bitku, ali će sigurno kod sviju ostati gorak okus zbog toga što svoja prava moraju ostvarivati na ulici. Zato i oni koji su ih doveli u ovaj položaj moraju snositi odgovornost, napisao je Nikšić.

Podsjećamo, rudari su od jutros od 11 sati ispred zgrade Vlade Federacije BiH, a tu će i prenočiti na temperaturi koja graniči s nulom.

Imaju ukupno osam zahtjeva.

Među zahtjevima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku kojim bi se plata rudara umanjila.

Jedan od zahtjeva je i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.

Zahtijeva se i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, kao i smjena direktora Rudnika, koji su Pravilnike stavili u primjenu.

Danas tokom dana pred rudare je sa specijalcima sišao ministar Nermin Džindić (SBB) kojem rudari nisu dozvolili da se obrati, a odbili su ući na pregovore.

Iako su tražili da se obrati bez zaštite ministar Džindić to nije učinio, a članovi Vlade FBiH su izašli na sporedni izlaz i zaobišli rudare.

Također, uponoć je zakazan sastanak koji je organizirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić povodom protesta i zahtjeva rudara.

Na sastanku će prisustvovati svi ministri Vlade FBIH, direktor Elektroprivrede BiH kao i resorni ministar Nermin Džindić.

Poziv na sastanak dobili su i članovi sindikata rudara ali rudari su odbili razgovarati sa premijerom, direktorom i ministrima.