Oglasio se BHRT: Sve češće manipulacije informacijama, razmotrit ćemo obustavu korištenja servisa SRNA-e

Nakon što je na portalu BHRT-a objavljena vijest SRNA-e u kojoj se navodi da je BiH državna zajednica sastavljena od dva entiteta, iz ove medijske kuće oglasili su se saopćenjem za javnost.

Naveli su da je greška odmah ispravljena.

Tekst koji je objavljen na portalu BHRT-a oko obilježavanja 26 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma novinar portala bhrt.ba prenio je sa agencije SRNA, u kojem je stajalo da je ‘…stvorena Državna zejednica BiH sastavljena od dva entiteta Republika Srpska i Federacija BiH koji su potpisnici svih aneksa’. S obzirom na to da se ne radi o istini, obavještavamo javnost da je greška odmah ispravljena“, naveli su.

Poslovodstvo BHRT-a će hitno, u skladu sa pravilnicima BHRT-a, pokrenuti odgovarajući postupak i utvrditi odgovornost i sankcije za ovaj novinarski propust.

Posebno naglašavamo da će se Poslovodstvo BHRT-a odrediti i o čestoj pojavi politizacije vijesti, iskrivljenog i netačnog tumačenja, posebno događaja iz bliske prošlosti BiH, i manipulacije informacijama agencije SRNA“, dodaju.

Dodaju da se može desiti da ne budu koristili servise ove agencije.

Poslovodstvo BHRT-a, također će razmotriti i obustavu budućeg korištenja servisa ove novinske agencije“, navode iz BHRT-a.