U Grand Centru na Ilidži vakcinisane 562 osobe, treću dozu mogu primiti i oni koji su vakcinisani van KS

U okviru pojačane kampanje za vakcinaciju građana protiv Covid-19, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo organizirao je akciju “Vakcinacija prema građanima”.

Ovog vikenda vakcinacija se vršila na punktu u Grand Centru na Ilidži, gdje su aplicirane ukupno 562 doze.

Građanima su na raspolaganju bile prve doze vakcina Moderna, Pfizer i Sinopharm.

Podsjećamo da je vakcinacija u tržnim centrima počela 6. novembra ove godine, a uzimajući u obzir da se u prethodna dva vikenda vakcinacija vršila u Sarajevo City Centeru i Bingo City Centeru, ukupno je u tržnim centrima za tri vikenda vakcinisano 2.000 osoba.

Ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo uspjehom ove akcije, koju je Krizni štab Ministarstva zdravstva KS prvi pokrenuo.

S obzirom na to da je bio prisutan na ovim punktovima svaki dan, naglasio je i da mu je drago što su vakcinisani uglavnom mladi ljudi, te istakao i činjenicu da je najviše aplicirano prvih doza vakcina.

Vakcinacija u Kantonu Sarajevo nastavlja se u domovima zdravlja, gdje se osim prve doze, vrši i revakcinacija, te davanje treće doze vakcine, u skladu sa preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Treća doza Moderna vakcine je na raspolaganju svim dobnim skupima, kao i onima koji su primili prve dvije doze van Kantona Sarajevo, ali je prvo potrebno da prijave podatke o prve dvije doze u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Krizni štab Ministarstva zdravstva poziva građane na poštivanje mjera koje su na snazi, te ih prvenstveno podsjeća na obavezno nošenje maske i održavanje distance u zatvorenom prostoru.