Foto: Arhiv

Oglasio se Dino Mustafić nakon poteza Kamernog teatra 55

Režiser Dino Mustafić, čija predstava “To nikad nigdje nije bilo” se nalazi u zvaničnoj selekciji, pozvao je direkciju 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom da ovogodišnja smotra bude “bez stručne umjetničke evaluacije”.

Mustafić je podsjetio kako je večeras odigrana predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “To nikad nigdje bilo” po romanu njegovog profesora Tvrtka Kulenovića “Istorija bolesti”.

Njegova predavanja su mi bila uzor kako sa znanjem ide skupa i strast za umjetnošću. Zato sam se i radovao da će i festival u Brčkom biti naša prilika da razgovaramo o umjetnosti i ponovo se sretnemo sa pozorištima iz BiH i regiona.

Nažalost, nakon prve festivalske noći je već jasno kako će ovaj festival implicirati podršku ili protivljenje institucija i pojedinaca ostankom ili izlaskom iz konkurencije programa radi pozicije u javnosti predsjednika žirija ovogodišnje smotre”, istakao je Mustafić.

Mustafić je dodao kako bi bilo “primjereno iz poštovanja prema publici i teatarskoj umjetnosti” da ovogodišnji festival bude smotra bez stručne evaluacije jer “okolnosti koje su stvorene ne omogućavaju isticanje pozorišnih kriterija i kvaliteta što jedino ima smisla na umjetničkim festivalima”.

U tom smislu očekujem da kao direkcija donesete takvu odluku koja će prevashodno biti interes publike, stručne i kulturne javnosti kao i svih učesnika programa ovogodišnjeg festivala”, naveo je na kraju Dino Mustafić.

Podsjećamo, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva povukao je svoju predstavu “Šindlerov lift“ sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić.

Reditelj predstave Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić odlučili su se na ovaj potez jer smatraju da bi “učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sjedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave”.

Radovali smo se što će predstava ‘Šindlerov lift’, koju smo kreirali zajedno sa sjajnim ansamblom Kamernog teatra 55 iz Sarajeva učestvovati na Vašem festivalu, a onda smo saznali da je član žirija 38. susreta pozorišta u Brčkom glumac Branislav Lečić.

Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigdje ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve.

Jedan od najpotresnijih dijelova romana je upravo onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udio u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije”, naveli su u saopštenju.

Kamerni teatar 55 povukao predstavu sa festivala zbog Branislava Lečića u žiriju