Općina Centar finansijski podržala obilježavanje 60. godišnjice osnivanja Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine je, u povodu 60. godišnjice rada ove institucije kulture, upriličena izložba pod nazivom „Imamo Muzej“ autorice i kustosice Đane Kukić.

Na izložbi je prikazan dio arhiva rada Muzeja tokom šest decenija.

Na samoj izložbi nastojala sam predstaviti najvažnije muzejske dokumente iz arhiva Muzeja, novinske članke, fotografije, pozivnice, rukopise, kataloge, monografije, scenarija i sve ono iz čega se može vidjeti kako se nekad radilo u Muzeju tokom 60 godina. Izložen je i pažljivo izabran kolaž dijelova izložbi koje su moji prethodnici napravili u tom periodu“, kazala je Kukić.

Prilikom otvaranja izložbe direktorica Muzeja Šejla Šehabović je kazala da je izložba nastala u veoma teškim uslovima za ovu instituciju kulture, te se zahvalila svima koji su pomogli.

Zahvalni smo Općini Centar Sarajevo koja je prva reagirala na našu molbu za podršku produkciji ovog za nas veoma važnog projekta u godini velikog jubileja. Izložbu su također podržali i Općina Stari Grad Sarajevo, a pokrovitelj je Grad Sarajevo.

Ove godine ekipi Muzeja pridružio se kreativni tim volontera Prve gimnazije Sarajevo, pod vodstvom prof. Jesenke Jusko.

Oni su učestvovali u izlaganju, a vodit će i ture kroz postavku izložbe. Ova saradnja je vezana uz projekat koji već dugo godina zamišljamo – gdje bi djeca bili kustosi i kustosice našega Muzeja. Ovo radimo jer nam zaista treba volonterski rad, ali i u simboličkom smislu želimo pokazati koliko je važan odgoj muzejske publike i da zapravo današnje generacije ne brinu o našoj baštini i da je sve u što se najviše možemo pouzdati mladost naše zemlje“, istakla je Šehabović.

Izložbu “Imamo Muzej“ zainteresovani mogu pogledati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH (Sime Milutinovića Sarajlije 7) do 6. decembra svaki radni dan i subotom od 10 do 19 sati.