Ovog vikenda u Importanne Centru vakcinisano 526 osoba, ukupno u tržnim centrima vakcinisano preko 2.500 osoba

U okviru pojačane kampanje za vakcinaciju građana protiv Covid-19, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo organizirao je akciju “Vakcinacija prema građanima”.

Ovog vikenda vakcinacija se vršila na punktu u Importanne Centru, gdje je aplicirano ukupno 526 doza.

Građanima su na raspolaganju bile vakcine Moderna, Pfizer i Sinopharm.

Podsjećamo da je vakcinacija u tržnim centrima počela 6. novembra ove godine, a uzimajući u obzir da se u prethodna dva vikenda vakcinacija vršila u Sarajevo City Centeru, Bingo City Centeru i Grand Centru na Ilidži, ukupno je u tržnim centrima za četiri vikenda vakcinisano preko 2.500 osoba.

Ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo uspjehom ove akcije, koju je Krizni štab Ministarstva zdravstva KS prvi pokrenuo.

Bitno je naglasiti da se na ovim punktovima vakcinišu osobe svih dobnih skupina, a najviše mladi ljudi.

Vakcinacija u Kantonu Sarajevo nastavlja se u domovima zdravlja gdje se, osim prve doze, vrši i revakcinacija, te davanje treće doze vakcine, u skladu sa preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Treća doza Moderna vakcine je na raspolaganju svim dobnim skupima, kao i onima koji su primili prve dvije doze van Kantona Sarajevo, ali je prvo potrebno da prijave podatke o prve dvije doze u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Krizni štab Ministarstva zdravstva poziva građane na poštivanje mjera koje su na snazi, te ih prvenstveno podsjeća na obavezno nošenje maske i održavanje distance u zatvorenom prostoru.