Policajci, prosvjetari, službenici pred Vladom Kantona Sarajevo 30. novembra

U utorak 30. novembra pred zgradom Vlade KS dok se bude održavala sjednica Skupštine KS na kojoj će se razmatrati Nacrt Budžeta za 2022. godinu okupit će se članovi šest sindikata nezadovoljni predviđenom osnovicom umjesto 400 KM.

Protestni skup održat će se od 10.00 do 11.00 sati, a štrajk upozorenja u u organizacionim jedinicama istog dana od 13.00 do 13.30 sati.

Štrajk upozorenja organizira Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja FBiH – Kantonalni odbor KS zajedno sa Sindikatom srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS, Sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacioni odbor Sarajevo, Sindikatom policije KS, Sindikatom Univerziteta u Sarajevu i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS.

Organizatori najavljuju da će tokom protesta i štrajka upozorenja radnici izraziti svoje nezadovoljstvo zbog odnosa Vlade Kantona Sarajevo po pitanju nepoštivanja zakonskih procedura, neutvrđivanja visine i nepotpisivanja Sporazuma o osnovici za obračun plaća u 2022. godini u visini od 400 KM.

Učesnicima protesta će se ispred zgrade Vlade KS obratiti organizatori, koji će zajedno s prisutnima poslati jasne poruke Vladi Kantona Sarajevo da sindikati neće stati sa radikalnim sindikalnim akcijama, pa makar morali organizirati opći i generalni štrajk u Kantonu Sarajevo.

Premijer KS Edin Forto ranije je poručio sindikatima da razgovore mogu nastaviti u decembru.

Koordinacija Sindikata koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo na osnovu Zakona i Kolektivnih ugovora Vladi Kantona Sarajevo 24.11.2021. godine, uputila je zahtjev za povlačenje iz skupštinske procedure Nacrta Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godine.

Pored toga istog dana predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo i Kolegiju Skupštine Kantona Sarajevo su 24.11.2021. godine putem protokola dostavljeni zahtjevi u kojima se traži da se sa dnevnog reda 45. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo sa dnevnog reda “skine“ Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godine.

Ukoliko ne bude sluha, sindikati su spremni i za generalni štrajk.