Reagovali političari iz RS zbog Dana državnosti u Banjoj Luci: “Vidimo se 9. januara i Sarajevu”

Kako su političari iz RS reagovali na akademiju povodom Daba državnosti BiH koju je organizovao Vojin Mijatović i SDP u Banjoj Luci?

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je reagovao na jučerašnju Svečanu akademiju u Banjaluci rekavši kako je time pokazana sva apsurdnost BiH.

Oni koji su se odrekli AVNOJ-a, pozivaju se na ZAVNOBIH. Ministarka spoljnih poslova Bisera Turković inaugurisala se u šefa države, a turistička ekskurzija SDP koja je slavila u Banjaluci pokazala je da ne slavi praznik radi uvjerenja, nego iz inata“, rekao je Nešić.

Nešić navodi kako se prema obilježavanju Dana državnosti, odnosno godišnjice ZAVNOBIH-a pokazuje da je BiH bila država u okviru savezne države, što on smatra licemjernim.

Republika Srpska ima mnogo više državnih prerogativa od tadašnje BiH, a BiH je danas po svom Ustavu konfederalna zajednica sa mnogo manje državnih atributa od SFRJ. Gospodo, vidite li onda koliki ste licemjeri kada Republici Srpskoj sporite njenu državnost“, upitao je Nešić.

On ističe da mu ne smeta ni što je SDP napravio turistički pohod u Banjaluku, da bi u glavnom gradu Srpske proslavili svoj praznik.

Nadam se da su ostavili malo novca u Banjaluci. S druge strane, Republika Srpska je ponovo pokazala svoju širinu, otvorenost i demokratičnost, te da su svi ravnopravni i slobodni, i da mogu slaviti svoje praznike. Na to sam ponosan! Takođe, razmislićemo da i mi počnemo organizovati proslave u Sarajevu povodom Dana Republike Srpske! Bilo bi lijepo da i mi imamo tu istu slobodu i prava u Sarajevu kao i oni u Banjaluci. Trebalo bi da pokažu razumijevanje ako su u Banjaluku došli iz uvjerenja, a ne inata i s nadom da će isprovocirati neki incident“, zaključio je Nešić.

Lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, je za Banju Luku naveo da je “najtrpeljiviji grad na svijetu” jer je juče “gospodski ignorisala skoro 500 onih koji bi da je osvoje i ponize

U organizaciji SDP BiH, prvi put u postdejtonskoj BiH juče je u Banjaluci obilježen Dan državnosti BiH, koji se inače pod tim nazivom zvanično obilježava u Federaciji BiH, dok se u Srpskoj ne smatra praznikom.

Banjaluka je najtrpeljiviji grad na svijetu. Juče gospodski ignorisala skoro 500 onih koji bi da je osvoje i ponize čak i onog Zukana iz prvog reda što bi zbog nje nabavljao i na nju slao krstareće rakete. Vidimo se 9.1. U Sarajevu!”, naveo je Stevandić na svom Twitter profilu očito aludirajući na to da bi se u Sarajevu trebao proslaviti neustavni dan RS-a.

Vrijedi podsjetiti da je Dan državnosti Bosne i Hercegovine državni praznik, priznavali ga ili ne, dok je Dan Republike Srpske 9. januar neustavan “praznik” široko osuđivan.