Potpisan Sporazum o implementaciji projekta izgradnje Muzeja “Ars Aevi”

Kolekcija Ars Aevi, jedna od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi, trenutno je smještena u Vijećnici.

Sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti “Ars Aevi“ potpisali su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov.

Ceremoniji potpisivanja Sporazuma u Vijećnici prisustvovali su i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, zamjenica gradonačelnice Anja Margetić, ambasador Republike Italije u BiH, Nj.E. Marco di Ruzza, i direktorica JU “Gradski muzeji” Sarajevo Senka Ibrišimbegović.

Potpisima na ovaj dokument učinili smo konkretan korak ka izgradnji muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, čime će Sarajevo napokon imati sadržaj koji, između ostalog, grad čini glavnim. Zato je ovo poseban dan za Grad i Kanton Sarajevo“, istakla je gradonačelnica Karić i kazala da izgradnjom ovog muzeja svakako ćemo znatno obogatiti kulturnu scenu grada, ali i njegovu turističku ponudu.

Kantonalni premijer Forto podsjetio je da se radi o projektu kulturne infrastrukture, budućem muzeju savremene umjetnosti, kojeg prate višegodišnji pokušaji da se napokon pokrene.

Sljedeći korak je izdavanje urbanističke saglasnosti od strane Općine Novo Sarajevo, te raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije.

Izgradnja Muzeja savremene umjetnosti “Ars Aevi” predviđena je na lokaciji Kvadrant C Marijin Dvor. Planirana je i stalna postavka prebogate zbirke od 150 umjetničkih djela.