Prošlo je tačno dvije godine, Nadin Smajlović još uvijek nije dočekala pravdu!

Prije tačno dvije godine djevojčija Nadin Smajlović je na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu odbijena za liječenje, tačnije onemogućeno joj to osnovno pravo.

Oda tada je prošlo punih 730 dana, a djevojčica Nadin još nije dočekala pravdu.

Zamalo pa pravda

Da budemo hirurški precizni, pa da se prisjetimo posljednjih dešavanja, malo je falilo da se javnosti pokaže da je pravda dostižna kada je Općinski sud u Sarajevu donio presudu kojom je utvrđeno da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu povrijedio prava na privatnost djevojčice Nadin Smajlović i njenih roditelja Amine i Denisa Smajlovića.

Prema presudi KCUS je povrijedio pravo na privatnost Nadin, Amine i Denisa Smajlovića objavom ličnih podataka o zdravstvenom stanju malodobne Nadin Smajlović, objavom ličnih podataka iz radnog odnosa Amine Smajlović objavljenim u saopćenju za javnost Discipline za zdravlje djeteta Pedijatrijske klinike i KCUS-a od 18.11.2019. i saopćenju Očne klinike KCUS-a od 20.11.2019. godine.

Presudom KCUS treba isplatiti tužiteljima iznos od 35.000 KM, a prema procjeni sudskog vještaka i nalaza vještačenja.

Također KCUS se obavezuje da na web stranici objavi javno izvinjenje tužiteljima zbog povrede prava na privatnost u roku od 30 dana.

Uložena žalba

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu uložio je žalbu na presudu Općinskog suda u Sarajevu kojom je utvrđeno da je KCUS povrijedio prava na privatnost djevojčice Nadin Smajlović i njenih roditelja Amine i Denisa Smajlovića.

Tada je majka djevojčice Nadin, Amina Smajlović, za Sarajevsku seharu kazala da je duboko razočarana.

Čitav dan sam bila razočarana, ali sam ustvari očekivala, ali eto u dubini duše sam mislila da su ljudi, da će se povući, da će makar nešto uraditi, da će zbog tih svih afera veznaih za KCUS i direktoricu imati makar malo empatije, međutim, oni idu samo dublje da povrijede i da unište. To je sistem, ta hobotnica, moć da oni mogu sve da im ne može niko ništa“, dodala je Smajlović za Sarajevsku seharu.

Ipak, dodala je tada, to bi bilo kao da je Biljana Plavšić sve priznala.

Amina Smajlović za Sarajevsku seharu: KCUS je podnio “prestrašnu” žalbu na presudu Suda da uputi izvinjenje mojoj porodici

Sjećanje na tad dan prije dvije godine

Amina Smajlović prisjetila se tog kobnog dana.

Dođeš u svoju kuću, svoju Ustanovu, dovedeš svoje bolesno dijete i doživiš neviđeni šok. Ne znaju, neće i ne daju dalje. Od tada, do sad nas dvije prošle smo hiljade kilometara, izvadili na litre krvi za pretrage, obavile i bolne i nebolne dijagnostičke metode. Upoznale divnih ljudi, vratili vjeru u prave ljekare, ostali bez ‘prijatelja’, stekli nove u najvažnijem periodu života“, prisjetila se Smajlović.

Ipak, dodaje da ne odustaju od borbe.

Nikada naša borba nije prestala, uz liječenje vodimo bitke sa neradom Tužilaštva, indolentnošću Suda, ramena su nam spala od tapšanja i ‘podrške’. Ali ne odustajemo. Spremajući se na ko zna koji odlazak u Tursku, na liječenje, poslije dvije godine borbe za život i pravdu, poručujem i dobrima i lošima ‘Allah je jedan, sve vidi’. On će ovo sve, ako Bog da, posložiti“, napisala je Smajlović na svojom Facebook profilu.