Sanirana saobraćajnica na Darivi i pristupni put, veliki zajednički projekat Starog Grada i Grada Sarajevo

Zajednički projekat Općine Stari Grad i Gradske uprave Grada Sarajevo, sanacija lokalne saobraćajnice Dariva-Kozija ćuprija, završen je sredinom ove sedmice.

Projektom, za koji su 01. oktobra općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i gradonačelnica Benjamina Karić potpisali sporazum o saradnji, poboljšana je infrastruktura i stvoreni mnogo bolji uslovi u popularnoj šetnici u neposrednoj blizini grada.

Projekat je koštao 316.116 KM, a Općina Stari Grad i Grad Sarajevo finansirali su ga u jednakim omjerima.

Prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji na ovom projektu načelnik Hadžibajrić i gradonačelnica Benjamina Karić istakli su izuzetnu saradnju Općine Stari Grad Sarajevo i Grada Sarajevo, te najavili zajednički rad i na drugim projektima u interesu građana.

Istakao bih izuzetno dobru saradnju sa gradonačelnicom koja je pokazala dobru volju i interes da zajedno realizujemo projekte kojih će u budućnosti biti još. Ovaj projekat omogućit će puno bolju putnu infrastrukturu i bolje uslove za sve koji posjećuju Aleju ambasadora koja je jedno od najpopularnijih mjesta za šetnju i na svega nekoliko minuta od najuže jezgre”, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Gradonačelnica Karić podsjetila je kako je izuzetno važno da Grad Sarajevo sarađuje sa gradskim općinama.

Kada sam rekla da ću sarađivati sa općinskim načelnicima od prvog dana imam veliku podršku načelnika Ibrahima Hadžibajrića i prvi projekat na kojem sarađuju Grad Sarajevo i jedna od četiri gradske općine je ovaj sa Općinom Stari Grad. Ovo je projekat koji je od izuzetnog značaja, koji je javno dobro i koji će sigurna sam koristiti svim našim građanima, našoj djeci ali i turistima koji će sigurno vrlo rado prošetati ovim dijelom“, poručila je tada gradonačelnica Karić.

Projektom je, na saobraćajnici – od mosta na Darivi do Kozije ćuprije dugoj 1.600 metara, urađena kompletna sanacija sa asfaltiranjem, a u završnoj fazi projekta – realizovanoj ove sedmice, saniran je i pristupni put i plato na Darivi.

Značajna ulaganja u prethodnim godinama

Općina Stari Grad Sarajevo je zajedno sa partnerima u proteklom periodu uložila više od 400.000 KM u ovaj lokalitet.

Prije dvije godine na Darivi je sagrađeno jedno od najljepših dječijih igrališta u Starom Gradu, koje pored uobičajenog dječijeg mobilijara, sadrži i sprave za fitnes, te sprave za djecu sa posebnim potrebama.

Igralište je nazvano “Park prijateljstva“ i zajednički je projekat Općine Stari Grad i Ambasade Švedske u BiH koji je koštao 180.000 KM, a vrlo brzo je postao nezaobilazno mjesto okupljanja porodica sa djecom, ali i svih drugih generacija.

Kompletna dionica, od Bentbaše do Kozije ćuprije pokrivena je modernom LED rasvjetom, a uvođenje na dionici od Darive do Kozije ćuprije realizovano je krajem augusta ove godine.

U međuvremenu je izvršen i tehnički prijem projekta i u toku je spajanje novopostavljene rasvjete na niskonaponsku mrežu Elektroprivrede što bi trebalo biti završeno do kraja sljedeće sedmice.

Na dionici od Bentbaše do Darive ova rasvjeta uvedena je još 2018. godine, a šetalište je pokriveno i video nadzorom instaliranim na tri ulaza: na Bentbaši, Darivi (Park prijateljstva) i na Kozijoj ćupriji.

Postavljene su kamere i uređaji za prenos signala do Prve policijske uprave koja ima direktni nadzor nad dionicom.

Sve projekte je pripremila Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine Stari Grad.

Cilj napraviti najpopularnije izletište

U toku je i projekat uređenja obala i korita rijeke Miljacke na ovoj dionici što će dodatno doprinijeti uređenju šetališta na čijem se aktiviranju i pozicioniranju među najpopularnija gradska izletišta intenzivno radi.

Upravo na ovoj lokaciji se od 2002. godine realizuje i projekat Aleja ambasadora u kojem akreditovani ambasadori sade stabla lipa čime se radi na popularizaciji ovog prostora, ali i podiže ekološka svijest.

Do sada je duž šetnice 221 ambasador u BiH zasadio lipe, prema najavama općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, od proljeća će početi sadnja lipa i na dionici od Darive do Kozije ćuprije.