Foto: Nova.rs

Vijeće Evrope pozvalo Srbiju da ukloni mural Ratka Mladića

Izvjestioci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), pozvali su danas vlasti u Srbiji da uklone mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu.

Također, pozvani su i preduzmu oštre mjere protiv veličanja ratnih zločinaca.

Piero Fassino i Ian Liddell-Grainger, izvestioci PACE za monitoring Srbije, naveli su u zajedničkom saopćenju da su “užasnuti neuspjehom vlasti da, uprkos odluci komunalne policije, uklone nelegalno postavljen mural” s likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta tzv. Vojske Republike Srpske, a osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Dodaju i da su užasnuti što je policija zabranila aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) da održe protest protiv ovog murala 9. novembra, pri čemu je Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo “sigurnosne razloge“.

Kako se navodi u saopćenju dvojice izvjestilaca PACE koje prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), ovakvi događaji podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija kome Srbija teži.

Demokratsko društvo ne može da živi u negiranju ratnih zločina i u kulturi mržnje i nekažnjivosti. Stoga pozivamo srpske vlasti da snažnom akcijom pokažu svoju spremnost da se čvrsto bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljeg odlaganja izbrišu murale koje veličaju ratne zločince“, saopćili su Piero Fassino i Ian Liddell-Grainger.

Inače, Inicijativa mladih za ljudska prava pokušala je ukloniti Mladićev mural koji se nalazi u centru Beograda. Željeli su to uraditi 9. novembra na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ali im je policija to zabranila uz obrazloženje da postoji mogućnost od sukoba pristalica i protivnika skupa.

Tokom tog dana aktivisti su mural gađali jajima, a preko noći ga je neko zalio farbom, međutim sutradan je očišćen.

Nedavno je pored tog murala dodan i lik Draže Mihajlovića.